Борш – старо славянско ястие

Борш – старо славянско ястие

Ако случайно прочетете брошурата на Джонатан Суифт „Пътешествията на Гъливер“, тогава вероятно си спомняте историята за непримиримата вражда между тъпи и заострени върхове. Лилипутите и блъфовете отделиха много време за намиране на решение от коя страна да разбият яйцето правилно. Много. Прекалено. Но не само време. Имаше войни, загуби, жертви.

За какво? Заради принципа.

Същото може да се каже и за борш. Произходът на борща е сто процента конфликт, особено когато под водка, а дори и с барбекю, руснак и украинец, те също са кацап и гребен, изведнъж започват да говорят за борш в природата. Със завидна периодичност в интернет се появяват войни на тема „нашият борш е най-боршовият борш в света“ с участието на представители на същите националности, където на практика можете да убиете врага и да си легнете с чувство за постижение . Що се отнася до останалото, американците, например, продължават да свързват водка, матрешка, борш с Русия, а германците, поляците и китайците мълчаливо наблюдават вътрешнославянския разбор, дълбоко вярвайки, че първо са измислили това ястие.

И така, какво е борш?

Според речниците на славянските езици думата борш идва от името на растението. Първоначално боршът се наричаше магарета, чиито ядливи листа се използваха за храна. Популярното мнение, че „brsch“ е старославянското наименование на цвеклото, трябва да се припише на народната етимология: това значение не е записано в речниците на древните славянски диалекти.

Произходът на борш не е надеждно установен, но най-вероятно той се е появил на територията, която преди това е била окупирана от Киевска Рус.

В Русия боршът се споменава в паметниците от 16-17 век. Есета за него могат да бъдат намерени в Новгородските ямски книги за 1586-1631. През 16 век боршът е силно препоръчителен от Domostroy. Сред големите любители на борща се виждат Катрин II, Александър II, Николай Гогол.

За какво е полезен боршът?

На първо място, това е идеално балансирано ястие. Протеините, въглехидратите и мазнините, витамините, минералите, ензимите са в оптимално съотношение. Истинският борш е пример за хармонията на всичко необходимо в една чиния. Това е изключително важно, защото когато този баланс е налице, животинските или растителните мазнини осигуряват лек холеретичен ефект, който е много полезен за черния дроб и наистина цялата храносмилателна система работи перфектно.

Зеленчуците и подправките дават на борша много витамини и минерали – витамини от група В, витамини С, К, органични киселини, фолиева, пантотенова киселини, аминокиселини, каротеноиди, минерални соли.

На второ място, полезността на борша и най-вече бульона е, че той активира храносмилането и контролира вискозитета на кръвта, разреждайки я, което е важно за кръвоносните съдове и сърцето.

Трето, боршът в месния бульон е полезен за протеините си. Той е енергиен с поразителна сила, осигуряващ висока ефективност. Подхранва, насища за дълъг период от време и осигурява ефективни метаболитни процеси.

Четвърто, боршът перфектно почиства тялото от токсини. Фибрите – отлична седем зеленчука (цвекло, зеле, картофи, моркови, лук, корени, домати) – във варена и пара форма действа като отличен сорбент, нежно премахва токсините, радионуклидите, нитратите от тялото и спестява полезност (витамини, микроелементи).

Най-популярни