Бърз кредит или овърдрафт – кое да изберете?

Бърз кредит или овърдрафт – кое да изберете?

Парите със сигурност са нещо, което може да ни помогне да реализираме целите си и да подобрим живота си. И да, хубаво е човек да спестява, но това не означава, че трябва да се лишавате от удоволствията в живота или да се стресирате, ако нещата не вървят по план. В крайна сметка за всичко си има решение.

Ако сте изправени пред неочакван разход или просто имате нужда от малко средства, докато вземете заплата, то тогава краткосрочният заем може да бъде вашето спасение. Като цяло бързите кредити Vivus са една от най-популярната опции у нас. Много банки и финансови институции обаче предлагат и услугата овърдрафт, която пак е вид краткосрочен кредит. Но кой тип заем е по-добър? Кой е по-подходящ за вас? Тази статия предоставя цялостно сравнение на кредитите овърдрафт и бързите кредити. Надяваме се, че това ще ви помогне да вземете информирано решение и да изберете най-добрата опция за вас.

Бързи кредити

Това са вид краткосрочни заеми, които се обработват изключително бързо – обикновено в рамките на минути. Повечето фирми за бързи кредити предоставят възможност за кандидатстване изцяло онлайн, като изискванията за документация и одобрение са минимални.

Тези заеми са предназначени да предложат незабавна финансова помощ. Тоест, ако решите да вземете бърз заем, вие ще получите желаните средства на момента.

Бързите кредити могат да ви бъдат изключително полезни, когато сте изправени пред неочакван разход и имате спешна нужда от пари.

Като цяло у нас се предлагат два вида бързи кредити – на вноски и кредити до заплата – като първият ви дава възможност да вземете по-голяма сума. Заемът до заплата, от друга страна, е по-малък заем, който често трябва да бъде върнат в рамките на няколко седмици до месец.

Основни характеристики на бързите кредити

  • Бързо одобрение и получаване на средствата: Целият процес – от кандидатстването и обработването на вашите данни до получаването на желаната сума – става изключително бързо. Това е и една от причините тези заеми да бъдат толкова популярни. Вие буквално може да бъдете одобрени в рамките на десетина минути, а скоро след това да получите и заявената сума.
  • Онлайн кандидатстване: Повечето фирми за бързи кредити имат онлайн платформа, където може да подадете своето заявление. Целият процес може да бъде извършен изцяло дигитално, което го прави удобен и достъпен от всяко място с интернет връзка.
  • Малки суми на заема: Бързите кредити обикновено се предлагат за по-малки суми в сравнение с традиционните банкови заеми. Размерът на кредита може да варира от 100 лв. до над 5000 лв. в зависимост от избраната от вас институция.
  • Не се изисква обезпечение: Бързите кредити са необезпечени, което означава, че не е необходимо да предоставяте поръчител или да залагате имущество, за да получите заема.
  • Гъвкаво използване: За разлика от някои видове заеми, които трябва да се използват за конкретни цели, бързите кредити могат да се използват за всякакви лични финансови нужди – от плащане на сметки до ремонт на жилище или консолидиране на дългове.
  • Кратък срок за погасяване: Бързите кредити онлайн обикновено идват с кратки срокове на погасяване. Тези заеми са предназначени да бъдат изплатени бързо, често в рамките на няколко седмици или месеци. Този кратък срок на погасяване може да ви помогне да избегнете дългосрочни дългови ангажименти.

Овърдрафт

Това е вид краткосрочен кредит, който се усвоява директно по вашата разплащателна сметка. По същество кредитът овърдрафт ви позволява да изтеглите повече пари, отколкото в момента имате в банковата си сметка. Тоест вашият баланс ще бъде отрицателен за определен период от време.

Този вид заем обикновено има фиксиран лимит и срок. Кредитният лимит се възстановява автоматично с постъпленията по сметката, а погасената част може да се използва многократно в рамките на договорените срокове и условия.

пари в ръка

Овърдрафтите обикновено се използват за краткосрочни финансови нужди и могат да бъдат полезни за покриване на неочаквани разходи, когато салдото по сметката ви е недостатъчно. Имайте предвид обаче, че не всички банки предлагат опция за теглене на такъв тип кредит.

Характеристики на кредитът овърдрафт

  • Незабавен достъп до средства: Може да получите незабавен достъп до желаните средства, стига, разбира се, вашата банка да предлага подобна услуга.
  • Краткосрочно решение: Този тип кредити са предназначени да осигурят краткосрочен финансов буфер за притежателите на сметки, изправени пред временен недостиг на паричен поток или непредвидени разходи.
  • Плащате лихва само върху надвзетата сума: При този тип кредити вие плащате лихва само върху сумата, която сте превишили, а не върху целия кредитен лимит. Това може да го направи рентабилно решение при нужда от краткосрочно финансиране.
  • Гъвкавост: Кредитът овърдрафт ви дава възможност да разполагате с допълнителни оборотни средства, които може да използвате както поискате.

Кое да изберете, бърз кредит или овърдрафт?

Първо, изборът на кредит до голяма степен ще зависи от конкретните ви нужди. В крайна сметка има различни видове заеми, защото има и различни причини, поради които хората прибягват до тях. Няма да вземете ипотека, за да си купите кола например, по същия начин по който не бихте могли да си купите къща с бърз кредит.

Кредитът овърдрафт обикновено е краткосрочно решение, което може да се използва за преодоляване на разликата между приходите и разходите. Ако имате нередовен доход или вашите директни дебити не съответстват на дните ви за плащане, тогава използването на овърдрафт може да има смисъл.

Въпреки това този тип кредитиране може да попречи на способността ви да управлявате парите си, особено ако често се изкушавате да харчите повече, отколкото печелите.

Ако имате нужда от малко по-голям заем или спешна нужда от пари в брой, то бързият кредит е по-добрият избор. Когато теглите такъв кредит, вие знаете точно каква сума трябва да върнете и за какъв период от време. Това, от своя страна, ви дава възможност да планувате и управлявате бюджета си по-ефективно.

Като цяло и двата вида кредити имат своите предимства и недостатъци, поради което е важно да намерите този, който отговаря най-добре на вашите специфични нужди.

Най-популярни