Всичко, което трябва да знаем за темперните бои

Всичко, което трябва да знаем за темперните бои

Темперните бои са един от многото видове бои, които използват и ентусиастите и художниците с опит. Знаете ли обаче какво точно представляват темперните бои и какво може и не може да се рисува с тях? Съществуват редица причини, заради които хората избират именно професионални темперни бои, за да създадат своите шедьоври, а магазините за художници като MaestroPan предлагат разнообразие от цветове и нюанси, за да задоволят различните изисквания. Нека да видим в по-долните редове защо и кога да изберете темперни бои.

Какво е темперна боя?

Това са бои на водна основа. Лесни са за  употреба, създават ярки и игриви цветове и може лесно да бъдат  измита с малко сапунена вода. Ако някога сте се чудили какви бои да дадете на детето си за рисуване, темперните бои са може би най-добрата опция.

Те се получават  при смесване на пигменти за цвят с други съставки. Такъв вид бои са се използвали масово преди Ренесанса. Но и до ден днешен има художници, които използват именно темперни бои на прах, създаващи ги сами. Както вече споменахме, подходящи са както за начинаещи, така и за хора с опит в изобразителното изкуство.

Темперните бои се използват за учебни и дизайнерски проекти и задачи. Темперните бои в бурканчета са подходящи за рисуване на икони. Те са покривни, лесно се нанасят в равномерен тон. Горният слой не повдига нанесените отдолу изображения, лесно се правят корекции. След известно време боите са частично разтворими.

шарени темперни бои

За какво се използват темперните бои?

Темперните бои са с широка употреба. Много от тях намират място в рисуването върху стъкло, при произведенията, изискващи смесване на цветове и много други сложни проекти. Темперните бои са изключително подходящи за новаци в хобито на изобразителното изкуство, защото могат да се нанасят върху хартия, платно, дърво, плат и множество различни повърхности. Важно е самата повърхност да притежава известни абсорбиращи качества, за да е подходяща. Ето някои характеристики на боята при различните повърхности:

  • За ползване върху платно – темперните бои могат да се използват за рисуване върху платно, но трябва да се имат предвид някои условности. На първо място, платното е пластичен материал, което може да доведе до напукването на боята, след като тя изсъхне. Не е идеален вариант за нанасяне на многослойна боя.
  • За използване върху стъкло – темперните бои са идеални за рисуване върху стъкло, защото са временни и могат лесно да се изчистват. Нужна е само малко топла вода и сапун, за да се отмие картината върху стъклото.
  • За използване върху плат – трябва да се има предвид, че темперната боя може да се напука и да падне от плата, веднъж щом той бъде сгънат. Това я прави недобър избор за рисуване върху тъкани за дрехи, освен ако целта не е временна рисунка, която да се изпере.

Как да използваме темперни бои

Има няколко по-известни техники, които може да използвате за рисуване с темперни бои:

Двойно оцветяване

Тази техника се основава на това да сложите два вида боя на четката и да я нанесете на платното. Традиционно на четката се слага само един вид боя, или пък предварително се смесват два вида, но двойното оцветяване е среден вариант за тези видове рисуване.

Драскане

Ползва се за да направите рисунката по-жива и интересна. Нанасят се два слоя боя, след което се драска отгоре, щом боите изсъхнат. Трябва да се работи бързо, докато долният слой боя не е засъхнал напълно.

Изравняване

Техниката оставя картината с гладък вид и води до много добри резултати. Използва се чиста четка за изравняване на повърхността на боята, няколко минути след като тя изсъхне.

Най-популярни