Да отскочим до Сан Марино

Да отскочим до Сан Марино

Знаете ли, че Сан Марино е една от най-малките страни в Европа (че и в света) и единствено Ватикана и Монако са по-малки от нея?

На територията на страната (61,2 км2) живеят едва около 30 000 души, което по никакъв начин не ѝ пречи да е сред най-богатите и уредени страни в Европа.

Сан Марино е и една от най-старите републики в Европа и за основаването ѝ има много интересна легенда, според която държавата е основана от Свети Мариний през 301 година. Мариний бил каменоделец, но по-важното е, че бил и християнин. По това време християнството било забранено да се изповядва в Римската империя, затова той решил да потърси място, където да се установи с други християни, далеч от Рим. Така стигнал до това прелестно място и създал Сан Марино.

Къде се намира всъщност Сан Марино?

Ще откриете малката държава на Апенинския полуостров, отвсякъде заобиколена само от една държава – Италия. Затова и на доста места можете да прочетете, че е „държава в държавата”.

Какво да помните за Сан Марино?

Изразът: „Щом говори като италианец, храни се като италианец и прилича на италианец, значи е италианец”, не важи за жителите на Сан Марино
Въпреки, че по всичко приличат на италианци – от храната до културата и езика, ако кажете на жител на Сан Марино, че е италианец, няма да ви се зарадва.

Как да стигнете до Сан Марино?

В Сан Марино си нямат летище и най-лесния начин да стигнете до там е летите до Римини и оттам да се качите на влак или автобус. Ако не ви се занимава сами да търсите и организирате всичко, по-добрият вариант е да потърсите услугите на някоя туристическа агенция като http://sarnela.com/ и да изберете организиран вариант на пътуване.

Ако решите сами да организирате пътуването си, ето какво трябва да предвидите:

Хотел – в Сан Марино хотелите не са много на брой, но дори и да успеете да откриете свободни стаи, цената на хотелите е доста висока. По-добрият вариант е да отседнете в Римини, където цените на хотелите са повече от приемливи.
Транспорт – Уличките на Сан Марино са много тесни и криволичещи и ако не сте с екскурзовод от някоя туристическа агенция е по-добре да използвате градския транспорт и да оставите колата си в Римини. Ако все пак решите да използвате автомобил, трябва да се оглеждате за паркинги, където да паркирате (в района на забележителностите има доста паркинги, но трябва да предвидите между 8 – 10 евро, ако ще оставите колата си за целия ден).

Забележителностите на Сан Марино

Трите отбранителни кули – Де Ла Фрата, Монтале и Гуаита
Кулите всъщност са средновековни замъци, които са построени, за да пазят Сан Марино от всички страни.
Piazza della Liberta
Централният площад на Сан Марино е изключително красив и тук се намира и най-представителната сграда на Сан Марино – Парламентът на Републиката.
Базиликата „Свети Мариний”
Базиликата се намира на площад Домус Плебис и носи името на основателя на републиката. Построена е през 1836 година на мястото на стар християнски храм.
Църквата Свети Петър
Църквата е построена през 600 година и е нея се съхранява ценна статуя на Свети Петър и олтар от мрамор, който Антонио Тадески е дарил на храма през 1689 година.
Музеят на любопитството
В музея се съхраняват нестандартни изобретения, восъчни фигури, предмети, за които ще се чудите за какво служат.

Ако вече си мечтаете за посещение на Сан Марино, разгледайте офертите на туристическа агенция Сърнела и стягайте куфарите.

Най-популярни