Защо е важно да пазим семейните фото албуми?

Защо е важно да пазим семейните фото албуми?

Някой ден, внуците ви ще искат да видят снимките от сватбата ви или първите стъпки на родителите си. Много малко хора се замислят над значението на старите снимки. С напредването на дигиталните технологии, повечето хора са забравили, че по шкафовете им има стари албуми пълни със снимки, които прашасват и избледняват. Естествено, тези, които са защитени от фото албуми е по-малко вероятно да избледнеят, но събраните в пликове снимки и просто мушнати из стари книги няма да имат този късмет. След няколко години, новото поколение ще иска да разгледа старите снимки и ако не са били пазени добре, няма да имаме какво да им покажем.

Използването на качествени семейни фото албуми, като тези от Photobaby.bg, подреждането на снимките по правилен начин, без да ги нахвърляме и мачкаме е сигурната гаранция, че някой ден ще имаме възможността да покажем на децата какъв е бил света преди тяхното време. Много често младите хора, които са решили да възстановят стари семейни снимки удрят на камък и не могат да направят нищо, защото роднините им не са се погрижили за тях правилно. С един добър албум, с твърди корици, тази задача е постижима.

Как да съхраним старите снимки, за да не се налага после да ги възстановяваме?

Първо искаме да отбележим, че да се грижите за семейните снимки, не е нещо, което трябва да се пренебрегне. Ако някой ви е доверил спомен, ваша отговорност е да не го унищожите. Това се отнася за всяка снимка във всеки един албум.

Главните врагове на принтираните снимки са влагата, горещината, светлината и неглижирането. Колкото и странно да звучи, всяко докосване с пръсти на дадена снимка нарушава повърхността ѝ. Повърхността на кожата ни е в масла и химикали, които са вредни за повърхността на снимките. За съжаление, колкото и често да си мием ръцете, те все пак не стават достатъчно безвредни. Освен пръстите ни, светлината също е естествен враг на снимките. Всички знаем как може да се осветят негативи само с лъч светлина. Макар и да не е толкова драстичен ефекта върху вече принтираните снимки, все пак го има, защото хартията, върху която се отпечатват снимките е чувствителна на светлина.

Разпечатвайки няколко снимки и държейки ги в ръце, повечето хора си мислят, че ще са вечни. За съжаление не е така. Поради тази причина, правилното съхранение е толкова важно и албумите за снимки не трябва да се оставят на слънчеви и влажни места. Влагата от своя страна е направо кошмар за хартията, така че тя също влиза в черния списък.

Понякога, дори да са сложени снимките във фото албум, те пак могат да започнат да избледняват или да им се наруши целостта по някакъв начин. Такъв пример е когато се сложат две снимки с лицата една към друга и от времето и химичните процеси, те залепнат. Няма как при отлепянето им да не останат част от цветовете на едната върху другата и обратно. Такива снимки се възстановяват много трудно и е напълно възможно и да не могат да се възстановят. Заради това и повечето албуми са снабдени със средна страница от материал подобен на найлон, който да разделя двете повърхности на снимките.

Запомнете, че снимките са съкровища и се нуждаят от грижа.

Събрахме няколко точки, защо да имате добре запазени снимки:

  • Снимайте и вадете снимки, които са по средата на изживяване или събитие. Много често се снимаме, защото трябва да се снимаме, а не защото това е прекрасен момент и искаме да го съхраним. Само снимки, които са запечатали истински моменти на щастие или на веселие излизат добре.

Ако правите детски албум на вашите деца, подредете го по събития. Първо сложете снимките от преди годинка, после рождения ден, след това първите крачки и така докато порасне. Дори и като тинейджъри да не проявят особен интерес към детски си албум, ние ви обещаваме, че след няколко години сами ще поискат да го видят.

  • Пазете снимките, за да можете след това да ги пратите или покажете. Много семейства са разделени и макар да живеем в технологична ера, където видео връзката отдавна да не е мечта, няма нищо по-хубаво от допира на истинска снимка, когато ти е тъжно за някого. За съжаление много близки хора са далеко и ако направите хубави снимки и искате да им ги покажете, те трябва да са в добро състояние, за да могат да пресъздадат усещането.
  • Оставете нещо за внуците и техните внуци. Както на нас сега ни е интересно да разберем какви са били прадедите ни, така и на тях ще им е какви сме били ние. Оставянето на семейна снимка, дори на семейна история е прекрасен начин за оставяне на наследство.

Пазенето на семейните албуми, не е нещо, заради което ще получите медал, но със сигурност, ще получите поне един благодарен поглед. Освен това, връщането на спомените, предизвикани от няколко запечатани момента на хартия е нещо неописуемо.

 

Най-популярни