Защо мнозина прибягват до тунинговане на автомобила си

Защо мнозина прибягват до тунинговане на автомобила си

Не са малко шофьорите, за които високите скорости са страст, източник на адреналин или някакво върховно изживяване. И тук не става дума за някакви супер спортни коли, а за автомобили, които се движат по нашите пътища. И, ако на вас ви се струва, че нещо в тях е сбъркано, съвсем не е така. Всеки от нас има своята страст, колкото и необичайна да изглежда тя за останалите.

Как да преобразите колата си

Ако и вие сте фен на високите скорости, вероятно обмисляте варианти как да преобразите автомобила си, за да чуете онзи ревящ шум, който кара кожата ви да настръхне. Чип тунинг – най-доброто решение, което ще покрие и най-смелите ви очаквания.

Несъмнено ваши познати вече са го направили, нали? Може би тук-там сте попрочели малко за тази манипулация, която изцяло ще преобрази колата ви. В следващите редове ние също ще се опитаме да ви разкажем за нея – как се прави, какво се постига и кога можете да сте сигурни, че е извършена качествено.

Накратко казано, чип тунингът е изкуствено увеличаване на мощността на автомобилите. Това се постига, като се промени алгоритъма на работа на двигателя. Наред с увеличената мощност, се премахват и някои ограничения, които при производството на превозното средство са били заложени от производителя. Това са електронното ограничение на скоростта, ограничаването на максималните обороти и премахването на някои части или системи, чиято функция е била свързана с опазването на околната среда от вредни емисии.

Да се променят параметрите на управляващия софтуер си е сложна работа, която изисква немалко познания и богат опит. От това дали компютъра е настроен правилно, или не, зависи дали вие ще останете удовлетворени от резултата. Неправилното му препрограмиране може не само да не доведе до желаните от вас промени, но и да нанесе някои неприятни поражения по автомобила.

В следващите редове ще споделим с вас и кои са критериите, по които още при първото сядане зад волана, можете да разберете дали тунинговането е извършено качествено.

Увеличена мощност – първият признак, че манипулацията е минала напълно успешно. Та нали и вие това искахте да постигнете? След качествената преработка на компютърните файлове, моторът ще бъде много по-мощен, а това ще ви позволи и развиването на високата скорост, която кара кожата ви да настръхва, без да мъчите двигателя.

Автомобил без пушек – ако по време на движение, черен и неприятен пушек ви следва навсякъде, това е сигурен признак, че нещо не е наред. Макар и мощността значително да се е повишила, тя не би трябвало да е причина за неприятната диря, която оставяте навсякъде, където и да минете.

Намален разход на гориво – когато двигателят работи по-лесно, е нормално да имате очакването, че разходът на гориво значително ще намалее. Макар и да не го усетите веднага, това е един от плюсовете на чип тунинга.

Можете ли да си купите тунингован автомобил

Да, това също не е изключено като възможен вариант. Мнозина са онези, които са прибегнали до чип тунинг на автомобила си, който впоследствие решават да продадат. Донякъде така ще си спестите търсенето на добър сервиз, където да тунинговат колата ви.

При покупката на автомобил, е важно всяка една от системите му да бъде огледана добре, за да не ви се наложи да правите излишни разходи в бъдеще по тях. Ако не сте достатъчно сигурни в своите познания за автомобилите, съществуват редица фирми, които предлагат услугата оглед на кола преди покупка. Доверете се на някоя от тях, особено когато става дума за автомобил, който вече е с преработен софтуер. Това е най-разумното решение от ваша страна, което ще ви спести:

  • евентуални бъдещи разходи, които ще трябва да направите, за да отстраните някоя по-сериозна повреда;
  • много нерви и главоболия, които може да ви донесе един неизправен автомобил.

Дали ще тунинговате автомобила си, или предпочитате да си купите вече такъв с преработен софтуер, това е въпрос на вашия личен избор. Несъмнено и това е начинът задоволите голямата си страст – висока скорост и ревящ двигател, които ще ви накарат да се почувствате като някой от състезателите на Formula 1.

Най-популярни