Златни бижута – разновидности и спецификации

Златни бижута – разновидности и спецификации

Златни бижута

Всеки има поне един чифт златни обеци или златна гривна. Много хора имат и златни пръстени, които дори да не ги носят ежедневно, ги пазят в някое шкафче при останалите ценни бижута. Когато ни подарят някоя златна гривна или златен пръстен, можем ли да кажем, дали са направени от злато, позлатени или просто изглеждат така. Има доста различни видове златни бижута, както има и доста видове бижутерии, не винаги можете да попаднете качествена изработка.

Чистото злато е нежно, блестящо, светложълто и се оформя лесно.

Хубаво е, да запомните, че чистото злато не потъмнява, но ако е смесица с друг метал, тогава е напълно възможно златното бижу да потъмнее. Разгледайте стилни златни обеци и златни гривни на Somaha.Net.

Има златни бижута, които са с нанесен горен слой златно покритие, което е 12 карата или 14 карата и е нанесено върху основа от месинг. Тези бижута хем са златни и притежават всички свойства и характеристики на златните бижута, хем и са по-достъпни. Естествено, златното покритие е перманентно, стига да се полагат грижи за него и да не се почиства с груби повърхности или да се надрасква. Наша препоръка е, ако притежавате такъв вид златни бижута, да ги държите в найлонови пликове, за да ги предпазите от нарушения на повърхността.

Бижутата със златен кант са нещо подобно на горните, само че слоят е много по-тънък.

Те също в основата си са изработени от месинг. Разликата е, че е толкова тънко това златно покритие, че неизбежно ще се изтърка и износи след определено време. Когато това се случи, се показва материалът, който е използван за основа.

 

 

Всички сте чували за 24 каратово злато, нали? Е, точно от такова се правят най-качествените бижута. Възможно е обаче, чистото злато да бъде смесено с други метали, за да стане малко по-твърдо и не толкова скъпо. В Somaha.NET ще намерите златни гривни, златни обеци и всякакви видове златни бижута деликатно изработени в стилен дизайн. Колкото по-нисък е каратът, толкова по-малко чисто е златото. Тоест тук принципът „повече по-добре“ не важи.

Златни бижута от цветно злато

Когато се смеси с друг материал, чистото злато си променя цвета. Така може да се постигнат различни цветове и различни характеристики на бижуто. Свойствата естествено на полученият метал се променят, спрямо това дали златото е смесено с никел, паладий, мед или сребро. Бялото злато примерно се получава от смеска с никел, но е възможно да предизвика някакви алергии. Така модерното пък розово злато се получава при смесицата на чисто с мед.

Различни видове бижута

Сами виждате колко, че видовете бижута са много и начините на изработка са разнообразни Заради това има няколко начина да проверите дали златното бижу е наистина златно, но най-сигурният е да го занесете на професионалист и той да ви каже. Както и да е, ако искате да проверите вкъщи, можете да използвате магнит. Не вземайте обаче тези, които са закрепени за хладилника, защото те са доста слаби, а хубав, голям, силен магнит. Ако той хване златната гривна, значи не е точно златна. Самото злато не се лови от магнитите, но не забравяйте, че дори и магнита да не хване бижуто, все още може да не е златно. Просто може да е друг метал, който е немагнитен.

Пуснете златното бижу в чаша с вода.

Истинското златно бижу ще потъне, защото е тежко и няма да ръждяса.

Ако изплува, значи не е чисто злато. И последният тест е с вашата собствена кожа – ако получавате някакви оцветявания по нея, докато носите златните ви обеци или пък китката ви позеленява от златната гривна, най-вероятно това не е чисто злато. Въпреки всички тестове, най-сигурният начин да сте убедени в произхода на бижуто си остава професионалния съвет.

Най-популярни