Няколко интересни факти за златните монети

Няколко интересни факти за златните монети

Много хора по света и в България колекционират монети. Някои го намират за симпатично, някои за досадно, но е факт, че съществува като хоби. Монетата освен стара, може и да е нова, златна, сребърна, украсена, надписана и изобщо всякаква. А най-хубавото е, че може няма поверие, което да казва, че да подариш монета не  е на хубаво, даже точно обратното – повечето стари предания подканват хората да си подаряват монети.

Златна или сребърна монета е идеалният подарък за близък приятел или пък скъп роднина.

Ако не ни вярвате, можете да погледнете в Goldcenter.bg колко красиво изработени златни и сребърни монети и медальони предлагат. Така ще подберете бързо подарък за най-близките ви хора, който не само ще носи смисъл, ами и ценност. Ние, знаем, че монетите са част от нашият живот и подбрахме няколко интересни факти, свързани с тях, които сме убедени, че не знаете.

Първите монети изобщо някога сечени, най-вероятно са били в днешна западна Турция 700г.Пр.Хр. А днес са толкова много че обемът им в световен мащаб не може да бъде сметната.

Най-малко струващата монета днес, се намира в Узбекистан, където 3000 монети са на стойността на 1 пени. Естествено, това не е заради съдържанието на самата монета, нито заради цената на метала, а заради финансовите и пазарните различния между страните.

Първата жена изобразена на американска монета, която да е жив човек, а не символичен образ, не е на американка. На монетата от четвърт долар през 1893 година изобразяват кралица Изабела от Испания.

В Американският монетен двор са се изсекли монетите на повече от 40 държави, като първата от тях е била Венецуела през 1875година.

Колкото по-рядка е една монета, толкова по-скъпа е тя.

Ако случайно попаднете на съкровище с монети, които са останали по 2,3 бройки в света, пазарната му цена ще е главоломна.Независимо дали старата монета е направена от злато или сребро, ако тя не е рядка и има още 200, 300 от нея, цената и няма да е много висока.

Златните и сребърни монети трябва да се чистят от професионалисти. Напълно възможно е, ако се опитвате да почистите монета от благороден метал да я увредите. Ако монетата е направена на медальон, без да е била предназначена за такъв първоначално, цената и също пада. В Goldcenter.bg можете да намерите 22, изработени от 24к злато с различна символика. Всяка една от тях може да стане перфектен подарък за повод.

Най-ценните монети не трябва да се съхраняват нахвърляни една върху друга, защото има риск да се увреди повърхността.

Препоръчително е, да се съхраняват в отделни джобчета и да не се уврежда горния им слой. Също така, добра идея е, да се вдигат и разглеждат с ръкавици или някакво меко парцалче, което да ги предпази. Запазената златна монета има много по-висока ценност, отколкото занемарената надраскана златна монета.

През 1252 година Италия е била първата страна, която е насякла златни монети, които да се използват в обръщение.

В град Горки в Русия е валял дъжд от сребърни монети. Торнадо подема сандък с много сребърни монети и ги изсипва върху главите на клетите хора от този град.

Единствените рисунки, които могат да ни покажат как наистина е изглеждала Клеопатра, са тези върху монетите, които са били изсечени с нейният образ. Според тях, тя е нямала нищо общо с образът, който й се дава днес. Лицето и е било издължено с типични мъжки черти и дълъг, закривен нос.

Вместо монети в Испания са се използвали яйца. Много често, тези които нямали възможност сами да си гледат кокошки и да получават разменната „монета“ от тях, минавали с кошници и събирали яйчи подаяния.

 

 

Днес за наше голямо щастие вече имаме монети и то не само за обмен, ами и такива, които са с колекционерска стойност. Определено 21 век е най-добрият век за живеене, ако си почитател на събирането на стари и нови, златни и сребърни монети.

Най-популярни