Интересни факти за цветята

Интересни факти за цветята

Най-голямото цвете е Рафлезия

Най-голямото цвете е Рафлезия. Разпространена е във влажните гори на остров Суматра, Индонезия. Често в диаметър достига 1.5 м. Рафлезията няма стъбло и листа, а се състои само от един цвят. Възрастният индивид тежи 6-7 кг и може да съдържа приблизително 7 л нектар. Цветето е паразитно и се развива по откритите корени на лози и други пълзящи растения, смучейки от тях необходимите им сокове. Семената й се разпространяват от слонове и носорози. Когато умре рафлезията се превръща в лепкава слуз, съдържаща семената.

Магазин за цветя Top-flowers.com

Не всички цветя ухаят хубаво

Не всички цветя ухаят хубаво, тъй като ароматът им не е предназначен за самите тях, а за да привличат опрашващите ги насекоми. Едно такова растение е цветето Стапелия, известно и като Растението-мърша, разпространено в Африка. То е с червени цветове, често оприличавани на външен вид с гниещо месо и с подобен аромат. Тази му миризма привлича някои видове мухи, които обикновено снасят яйцата си в развелено месо и така опрашват цветето.

Едни от най-отдавна култивираните цветя са Лилиите

Едни от най-отдавна култивираните цветя са Лилиите. През второто хилядотелие преди н.е. в Мала Азия луковицата на Madonna lily е култивирана за медицинско лечение, древните са отглеждали лилиите за храна. Елините и Римляните са отглеждали лилии за декорация и лечение. Те са окичвали булката и младоженеца с венци от камбанките на лилиума и пшенични класове в знак на чистота и изобилие в живота. През Средните векове Madonna lily е асоциирана с Дева Мария, като символ на чистота и дори често цветето е изобразявано в картини с Мадоната.

Най-популярни