Историята на Ивайловград – от миналото до днес

Историята на Ивайловград – от миналото до днес

Историята на Ивайловград лъха от всяка малка сграда и уличка.

Тракия и Родопи се борят кой да разпростре повече от неговите характерни черти на територията на този град  разположен точно по средата. Покрай язовир Ивайловград са се скрили хиляда тайни, останали от византийци, траки и римляни. Целият Ивайловград шепти с тих тон тук съм, по средата на море и планина, по средата на много култури, по средата между два континента. Цялото това културно наследство днес ни е завещано да го пазим и да го изучаваме.

А какво са тракийските легенди без пивкото вино на Дионисий, което впрочем можете да опитате в хотел „Тракия“?

Макар и старинен, градът посреща своите гости с висок хотел, разположен на центъра, снабден с всички традиционни удобства за една дълга почивка или пък информативна екскурзия. И като казахме екскурзия, повярвайте ни, там има какво да се разглежда.

Хотелите в Ивайловград не са много.

Хотел „Тракия“ даже е един от малкото в града, където можете да се насладите на домашен уют и качество в обслужването.

Недалеко е разположена крепостта Лютица, която е била всъщност старият Ивайловград. Когато е създаден градът се е наричал „Ортакьой“, което е превод значи „Среден град“. Интересно е, че когато тръгнете на север от Ивайловград можете да стигнете до Гърция. Забавен е фактът, че Гърция се води южна съседка на България, а въпреки това от Ивайловград се отива на север. Близостта на града и до Турция и до Гърция го прави удобно място за една две нощувки, които да възвърнат силите на пътуващите.

По време на Османското Робство почти няма сведения за Ивайловградският вилает. Като цяло основните поминъци в града се характеризират с типичните за региона. Развити са калайджийство, бакърджийство, бубарство и терзийството. За известно време Ивайловград остава под Турско владичество и след Освобождението, това е предпоставката за многото миграции на населението по това време в този регион.

Много интересна за посещение е и „Вила Армира“, която е най-древната вила, останала от Римската империя на българска територия.

Макар и да са замесени римляни, всъщност вилата е била на син на Тракийски цар, който е искал да си построи вила. Естествено, дори и по това време е имало изисквания как и каква трябва една вила да бъде. Благодарение на добре запазената постройка и помещения успяваме да проследим всяко едно условие от строежа на вилата. Тя е построена на Южен склон, близо до голям път. Не е било прието обаче да се строи на самия път, ами в близост до него. Друго изискване е било да минава река наблизо. Правилото за реката го има в почти всички народи, като отбелязано при избор на място за заселване. Причината е, че реката снабдява с вода, а водата е живот. Вътре самото устройство е забележително, запазени са басейна, мозайките и колоните. Можем съвсем живо да си представим колко голямо е било това имение и колко богати хора са живеели в него. Макар и да не е разположен точно до реката хотел „Тракия“ е разположен в централната част на Ивайловград. На секунди от него има заведения, казино, хранителен магазин, дори и аптека.

Съвсем предвидимо, хотелът е създаден в близост и до автогара Ивайловград.

Ако искате да изживеете един сблъсък с историята на тази прекрасна местност, отидете до Ивайловград и се насладете на запазените забележителности и неувяхващият чар на това място.

Най-популярни