Каква е разликата между механичният и цифров конвектомат за професионална кухня?

Каква е разликата между механичният и цифров конвектомат за професионална кухня?

Механичните и цифровите конвектомати са два основни типа конвектомати, които се използват в професионалната кухня. Тези устройства са изключително полезни при готвене на храни, тъй като позволяват на шеф-готвачите да готвят големи количества храна, като запазват качеството и вкуса на продуктите. В тази статия ще разгледаме основните разлики между механичният и цифровия конвектомат.

Механичният конвектомат е по-стар тип устройство, което се управлява с помощта на ръчни бутони и въртящи се регулатори. Тези устройства често са по-евтини от цифровите конвектомати и могат да се използват с успех за почти всякакъв вид готвене. Те предлагат основни настройки за температура и време, като могат да се използват за печене на пици, готвене на месо и зеленчуци и други видове храни. Механичните конвектомати са изградени от по-малко електронни компоненти и са по-малко чувствителни на повреди в сравнение с цифровите.

Цифровите конвектомати са по-нов тип устройства, които се управляват с помощта на дигитални бутони и екрани. Те предлагат по-широк спектър от настройки, което ги прави по-удобни за професионалната кухня. Цифровите конвектомати могат да се настроят за точни температури и времена, като могат да се използват за готвене на сложни ястия, като например суфле. Те са по-точни и по-бързи от механичните конвектомати, което ги прави по-ефективни и подходящи за готвене на големи количества храни, за храни ,предназначени за бързо оборотно заведение.

В допълнение към различията в управлението, механичните и цифровите конвектомати имат и различни размери и капацитети.

Механичните конвектомати са обикновено по-малки от цифровите, като предлагат по-малко капацитет за готвене. Това ги прави подходящи за по-малки кухни или за професионалисти, които работят с по-малки количества храни. От друга страна, цифровите конвектомати имат по-голям капацитет, като могат да се използват за готвене на големи количества храни в едно и също време. Те са подходящи за големи ресторанти или кетъринг компании, където трябва да се обработват големи количества храни бързо и ефективно.

Още една разлика между механичните и цифровите конвектомати е в тяхната технология на готвене. Механичните конвектомати работят чрез циркулация на горещ въздух, който обгръща храната и я пече. Цифровите конвектомати обаче използват комбинирана технология на готвене, която обхваща и циркулацията на горещ въздух, и микровълнова технология. Това позволява на цифровите конвектомати да готвят по-бързо и по-ефективно от механичните.

Заключителни слова

За финал можем да кажем, че механичните и цифровите конвектомати предлагат различни предимства и могат да се използват за различни цели в професионалната кухня. Механичните конвектомати са по-евтини и по-малки, като могат да се използват за базово готвене на храни. Цифровите конвектомати са по-скъпи и по-големи, като предлагат по-широк спектър от настройки за готвене на сложни ястия. Независимо от това кой тип конвектомат изберете, тези устройства са изключително полезни за професионалната кухня и могат да ви помогнат да готвите храна по-бързо и по-ефективно.

Чрез подобни устройства шеф-готвачите са мотивирани и обича една идея повече работата си, имайте го предвид, ако сте управител на заведение!

Най-популярни