За какво да внимаваме при избора на логопед?

За какво да внимаваме при избора на логопед?

Какво е логопед?

Това е човек, който има съответното образование и работи с деца и възрастни с цел подобряване на говорните им навици. За да доразвием въпроса ще допълним, че много често логопедите се занимават не само с говоренето, ами и с артикулацията, жестикулацията, дори и с поведенчески и когнитивни нарушения, както и с изучаването на чужди езици. Логопедите се занимават и с подобряване на говора след преживяна някаква травма, инсулт или удар. Освен това много често в детските градини има назначени логопеди за да подпомагат децата при началното им запознаване със звуците и начините на произношение. Безспорно най-голям ефект има за едно дете, ако още при първите му думички се започне работа с логопед. Още за логопедичната терапия на http://www.parents.com/kids/development/learning-disabilities/speech-therapy/

Какво трябва да знаем допълнително за логопедичните услуги?

При първото ви посещение логопедът ще иска да се запознае с вас, с начина ви на живот и със здравните ви особености. Може да иска да се осведоми за всички лекарства, които приемате, както и за различни заболявания. Ако пациент е вашето дете, тогава трябва задължително да присъствате, за да може да отговорите на въпроси като кога детето ви е проговорило, какви нарушения в говора забелязвате и колко често. Присъствието на родител е задължително, за да може да се осигури и спокойствието на детето. Тук има един много деликатен момент. След като привърши с общата информация, логопедът ще поиска да се сближи с детето ви. Не трябва по никакъв начин да се притеснявате как ще протече този процес, защото повечето логопеди са изключителни професионалисти и имат невероятен подход с децата.

Най-типичната ситуация е детето да е отначало срамежливо, а след известен период от време да се отпусне. В първата фаза, родителят, макар и да е в помещението, не трябва да се намесва директно. Всички изречения от рода на „Хайде, кажи …“, „Ама защо се срамуваш сега..“ и подобни, трябва да бъдат пропуснати. Родителите трябва да запазят спокойствие и да оставят логопеда да анализира детето без да има външна намеса. Защо това е трудно? Повечето родители искат децата им да бъдат най-добрите, независимо дали става въпрос за писане, четене, говорене или жестикулиране.

Когато детето е изправено пред някакъв вид оценка, родителят се чувства длъжен да му помогне, за да получи по-висок резултат. Това е похвално, но в същото време е и мечешка услуга. Ако се изкривят данните от анализа, може логопедът да придобие грешна представа за реалните възможности за детето и да назначи грешна терапия. Макар и да наричаме първият преглед на детето при логопед анализ, той всъщност представлява няколко игри и пъзели с които малчуганът трябва да се справи.

Терапиите, които логопедите назначават и водят също са под формата на игри.

Терапиите са много различни и таргетират различни комуникативни проблеми. Артикулационна и прозодична терапия са най-известните, защото се прилагат при деца с неясно произношение, заекване, запъване и тахилалия. Друга много често използва терапия е така наречената езико-говорна терапия, която е за деца, които имат затруднения да се отърсят от бебешкия език и да започнат да изговарят думите спокойно. В логопедични кабинети Бърборино, Александра Георгиева е опитен логопед, който има и психологическо образование, което и позволява да води терапии при сензорно-интегративна дисфункция, интелектуален и когнитивен дефицит. Опитният психолог, който е същевременно и логопед, може съвсем спокойно да изготви пълна диагностика на индивидуалността на вашето дете. И след това да назначи най-подходящите занимания за оптимални резултати. Комуникативните нарушения могат да бъдат сериозен проблем. Те могат да са и симптом на по-сериозно състояние, заради това навременната им диагностика е от съществено значение. Въпреки че децата се развиват по някакви стандарти, има деца, които избързват или се забавят с развитието на речевите си характеристики. Това, че вашето дете има различен темп на развитие не е обезпокоително. Ако то има нужда от допълнителна подкрепа в комуникацията си, специалист логопед ще го разбере, така че родители не трябва да прибързват в заключенията си.

Логопедични кабинети Бърборино

Адрес: ул. „Съединение“, 4023 кв. Капитан Бураго – А7, Пловдив
Търговски комплекс „АРИМАГ“, етаж 2

Телефон: 0877 229 979

Web: http://logopedplovdiv.com/

Най-популярни