Какво е сребро с проба 925?

Какво е сребро с проба 925?


Може би се чудите: среброто със стърлинга истинско сребро ли е? Отговорът е категорично „да“. Стерлинговото сребро е легирана форма на среброто, която е много по-подходяща за използване в бижута и други метални изделия.

Финото сребро е 99,9 % чисто сребро. В тази си форма металът е красив и страда от минимално потъмняване, но като цяло е твърде мек и пластичен за много приложения, включително за изработката на повечето бижута.

Вместо това финото сребро се легира с мед, за да се получи сребро стерлинг, което е 92,5 % чисто сребро и 7,5 % мед. Това процентно съдържание на чисто сребро е причината, поради която понякога можете да видите сребро с проба 925, наричано „сребро с проба 925“ или маркирано с печат с проба 925.

Медта прави среброто по-твърдо, по-издръжливо и следователно много по-добро за работа и употреба, но без да се прави компромис с цвета. Повечето сребърни бижута, които купувате и носите, са от сребро проба 925.

Единственият недостатък на среброто е, че добавената мед го кара да потъмнява по-лесно, като с течение на времето металът става тъмнокафяв или черен, особено при влажни условия. Въпреки това то се почиства лесно и под потъмняването среброто ви ще остане в отлично състояние: то няма да ръждяса или да се развали при нормална употреба.
Сребърните бижута са отличен и висококачествен избор при повечето обстоятелства. Металът не ръждясва и не се разваля, а освен това, ако се грижите за бижутата си, те ще изглеждат отлично и в бъдеще. Дори би трябвало да можете да предадете сребърните си бижута на следващите поколения.

Мекотата на среброто може да го направи неподходящо за поставяне на скъпи скъпоценни камъни. В този случай най-често се използват злато или платина, тъй като те са по-твърди и вероятността за повреждане на обков е по-малка.

Тъй като среброто е меко, трябва да полагате малко повече грижи при почистването му. Никога не използвайте груби почистващи средства като сода за хляб или паста за зъби, тъй като с течение на времето те ще премахнат част от метала.

Най-популярни