Какво се случва с климатика през зимата

Какво се случва с климатика през зимата

Зимата е труден период за климатиците, тъй като те са изложени на драстично ниски температури, което намалява качеството им на работа. За да сте сигурни, че вашият уред се справя максимално добре през целия сезон, трябва да се запознаете с някои особености, свързани с функционирането му. Поговорихме с консултанти от eclima.bg, за да разберем повече за принципа на действие на климатичните системи.

Защо климатикът замръзва и какво прави режим „дефрост“?

Замръзването на климатика през зимата е колкото нормално, толкова и вредно за него по отношение на ефективността му. Причината е образувалият се конденз в системата. Появява се скреж по ламелите, който нарушава топлобмена между климатика и околната среда. Това води до спад в коефициента на полезно действие на машината.

Производителите на климатични системи вземат тази особеност предвид и създават режима на саморазмразяване, още познат като „дефрост“.  При някои модели на климатици Gree например се наблюдава интелигентно обезскрежаване, което означава, че уредът превключва на този режим само при необходимост.

Когато се активира дефростът, външното тяло започва постепенно да се затопля, за да може скрежът да се разтопи и да изтече навън. През това време климатикът е в режим на охлаждане, но вътрешният вентилатор спира да работи, за да не нахлува студен въздух в стаята.

Целият процес трае около 5-10 минути. Възможно е, когато климатикът премине в дефрост да чуете шум. Не се тревожете, това е част от нормалните процеси. След като скрежът се размрази, уредът отново ще започне да отоплява помещението, без да се налага да го донастройвате. Ако навън има мъгла и висока влажност на въздуха, е възможно климатикът по-често да влиза в режим на саморазмразяване.

Каква е мощността на климатичната система през зимата

Важно е да се знае, че външната температура е определяща за ефективността на климатика. Често при минусови температури системата губи до 50% от мощността си. Това се проявява като невъзможност на уреда да затопли стаята до желаната температура. Така ползвателите остават на студено.

Поради тази причина е разумно да се спрете на модел, чиято мощност отговаря на размерите на помещението. А най-добрият вариант би бил мощността да е малко по-голяма от това.

Например, ако стаята е 40 кв. и изберете климатик с мощност отговаряща на 40 кв., през лятото той ще успява да охлажда адекватно, но през зимата ще стига до 37 кв. в режим на отопление. Казано по друг начин – машината няма да отговаря изцяло на нуждите ви. За да предотвратите този проблем, е необходимо да купите климатик, който покрива цялата площ на стаята, като същевременно има лек аванс.

Например, в горния случай, ако помещението е 40 кв., трябва да намерите модел, който достига до 45 кв. при отопление и 47 кв. при охлаждане. Не е препоръчително да инвестирате в многократно по-мощен уред, защото това само ще увеличи ненужно сметката ви за ток.

Следвайки това просто правило ще сте сигурни, че няма да останете на студено през зимата.

зима в града

Трябва ли да се изключва климатикът през зимата?

Не е желателно да се изключва климатикът през зимата, особено ако е оборудван с инверторна технология. Модерните системи са създадени така, че да превключат на по-ниски обороти при достигане на зададената температура. По този начин консумират по-малко електроенергия. Същевременно с това поддържат равномерна температура в помещението и не се налага постоянно да се завивате или отвивате.

Оставен да работи през цялото денонощие, уредът ще пречиства въздуха. Много съвременни модели имат вграден йонизатор в допълнение към филтрите. Той премахва над 90% от бактериите във въздуха. При някои климатици Gree съществува и обезмирисващ ефект, като функцията се активира автоматично.

Тъй като при този режим на работа не се отчитат резки температурни разлики, климатикът запазва една постоянна мощност. За разлика от инверторните технологии, при обикновените модели компресорът работи на пълна мощност до достигане на зададената температура, след което се изключва. Този принцип на действие само допринася за по-големите сметки за ток.

Освен това имайте предвид, че ако изключите инверторен климатик, когато температурата отвън е 0°, след това ще му трябват няколко дни, за да може отново да изтласква горещ въздух в помещението.

Единственият случай, в който е удачно да изключите климатика, е ако отсъствате от дома продължително време, например повече от седмица.

През останалото време вместо да го изключвате, е по-добре да намалявате градусите, когато не сте си у дома. Не само че стаята няма да изстине, но и консумацията на електроенергия ще бъде минимална. Когато сте извън дома, оставете климатика на температура 18°, като настроите вентилатора на автоматичен режим (AUTO).

Препоръчва се, когато сте вкъщи, температурата да варира между 22°-25° в режим HEAT, като вентилаторът трябва да е включен на втора или трета степен. Ако имате климатик със стенен монтаж, насочете въздушната струя надолу към пода, за да може горещият въздух да се издига нагоре и да затопля ефективно стаята.

Най-популярни