Как да засеем и косим тревната площ?

Как да засеем и косим тревната площ?

Ако сте си търсели занимание, което хем да ви носи радост, хем да краси вашият двор, то няма как да не сте се замисляли за поддържането на ливада. Тревната площ не е лесна за поддръжка и има доста тънкости, но удовлетворението, което хората изпитват от зелената равна повърхност и блясъкът на сутрешна роса по нежните стръкчета е неописуемо. Извадихме няколко ключови момента от практиката, които ще ви помогнат, ако сте решили да се захванете с тревната площ в градината ви.

Пилците се броят на есен, а тревата се сади на пролет

Кога точно засеете тревните семенца ще определи дали изобщо ще пораснат, така че изобщо не е за подценяване времето. Ако уцелите най-добрият сезон, ще се радвате на здрави стръкчета и по-устойчиви стебла. Кога обаче трябва да го направите зависи от типа на тревата, както и къде точно се намира вашата градина. Основното правило е хладно сезонните треви да се сеят на есен и на пролет, докато топло сезонните в началото на лятото. Пролетта е активната фаза за растеж на всички растения и естествено това се отнася и за тревните площи, така че след краят на зимата вече спокойно можете да се добиете със семенца. Засяването на тревната площ през пролетта има и още една благоприятна страна, можете да разчитате на пролетните дъждове, че ще държат почвата влажна. В противен случай би се наложило да поливате моравата поне два пъти на ден, особено в по-топлите дни, когато почвата изсъхва.

Преди да стигнем до поливането на моравата, първо трябва да минем през подготовката на почвата.

Моравата ви трябва да е равна, колкото е възможно повече. Постарайте се да няма падини и дупки, за да може да засеете лесно тревите, както и в последствие да пуснете някоя роботизирана косачка, която да коси връхчетата вместо вас. Наличието на падини и големи неравности е предпоставка за неправилно събиране на водата от поливането, както и за развитието на бактерии. Почвата трябва да е и рохкава, така че ще трябва да разбиете всички големи буци, освен това трябва да проверите и киселинността на почвата и ако тя е много висока или прекалено ниска да добавите различни добавки, за да може да стане благоприятна за отглеждането на тревните посявки.

Колко бързо ще имам зелена морава?

Много зависи от сорта на тревата, но обикновено порастването отнема между 5 и 20 дни да покълне. После обаче идва трудната част със закрепянето на коренчето стабилно в почвата – тази фаза продължава от 4 до 10 седмици. В тази фаза трябва да ограничите максимално стъпването върху тревичките, за да не се наложи да досявате. Ако мислите че през някое място задължително ще минават много хора, по-добре направете пътечка там от камъни и изобщо не посявайте трева. Ако пожелаете можете да направите второ засяване като забележите, че има някакви петна.

Когато вече вашата морава е пораснала над 2 см можете да направите първото косене. Махайте около 1/3 от цялата на дължина на стеблото за да може да остане здраво стръкче с витални функции. В противен случай, ще стресирате стъблата, ще ги направите уязвими за болести и вредители и ще им забавите бъдещия растеж. Ако сте засели ливадата си пролетта или началото на лятото, спокойно първото ви косене може да бъде отложено за есента, когато така или иначе трябва да я подготвите за идващите студове. Тогава трябва да я почиствате редовно от падналите листа, да я наторявате редовно за да може да се запасят коренчетата с достатъчно вещества за да прекарат зимата.

Поддържането на зелена и свежа тревна площ е много приятно занимание и ще ви удовлетвори с резултатите си, ако сте последователни в грижата си.

 

Най-популярни