Как да подредим храната в чиниите?

Как да подредим храната в чиниите?

Да сготвите перфектното ястие не е достатъчно, трябва да знаете и как да го поднесете, така че да събере погледите на гостите ви. В Anmar ще откриете чинии, които да ви помогнат да постигнете така желаната атрактивност. Независимо дали сега си избирате първия комплект или искате само да подмените някоя друга нащърбена чиния, си струва да погледнете предложенията им.

Изберете перфектната чиния

Чинията е вашето платно, така че се уверете, че притежавате идеалното такова. Златното правило е, че малко храна се поставя в малка чиния и трябва да остане достатъчно свободно пространство. Трябва да можете да поставите края на вилицата си върху ръба на чинията, без тя да докосва храната. Обърнете внимание на цветовия контраст. Когато храната ви съвпада с цвета на чинията, тя изглежда по-малко привлекателна.

Белите чинии се считат за отличителен белег на ресторантите от висок клас, така че ако искате да пресъздадете това усещане, то нашият съвет е да изберете чинии от бял порцелан. По-тъмните цветове, като тъмно сиво или черно, могат да предложат по-романтичен вид, но се съчетават по-трудно с храната. Помислете и за форма извън конвенционалната овална или кръгла форма. Квадратните и асиметрични чинии могат да създадат модерен външен вид.

храна в добре подбрана чиния

Изберете различни цветове и форми

За окото е приятно да види разнообразие от форми и цветове. Най-добре е, ако поставяте ястията по начин, по който има контраст. Храната и чинията да контрастират. В противен случай е много възможно ястието да се слее цветово и да не изглежда максимално атрактивно, поставено на масата. Противоположностите като черно и бяло се привличат и помагат на ястията да изпъкнат в чинията. Избягвайте повече от четири контрастни цвята или текстури, за да избегнете аранжировки, които изглеждат твърде натруфени и неорганизирани.

Изберете жълт цвят керамика, ако пазарувате лятото. Жълтото се превърна в тренд последните няколко години. Не са малко и хората, които си съставят комплект от жълти и зелени чинии и подреждайки ги на масата ги редуват – една жълта, една зелена и тн. Така всяка трапеза се превръща в пролетна свежест, а това което е в чиниите символизира лекота. Според проучване, дори е доказано, че зеленият цвят ни кара да си мислим, че ядем по-лека храна, дори когато тя не е такава.

Ако обаче това ви е единственият комплект чинии, по-добре се доверете на бялото. При втори и трети комплект, тогава може да експериментирате с цветовете.

Не правете грешката да акцентирате на няколко неща. Ако заложите на цвят на чиниите и купичките, тогава не акцентирайте на форма. Ако пък искате да впечатлите гостите ви с атрактивни по форма чинии, тогава изберете бяло, черно или сиво за цвят. Формата им ще свърши всичко останало.

Не съчетавайте черно с жълто, зелено и оранжево. Тези комбинации никога не изглеждат на място. Черното е сериозен цвят, който намеква за класическо възприятие, докато жълтото, зеленото и оранжевото са по-скоро нетрадиционни цветове за посуда и се приемат за по-леки. Ако искате да ги съчетаете с нещо, може да го направите със светло сиво или бяло. Тази комбинация е по-приемлива.

Подреждайте отвътре навън чинията

Точно както е и с дрехите първо избирате основното ви облекло и след това аксесоарите. Когато подреждате ястия в чинии трябва да е същото. Добавете гарнитури и добавки, които допълват, без да претрупват чинията. Това на практика означава, че трябва и самата чиния да е достатъчно голяма. Най-добре е да имате поне 3 различни големини чинии. Ако чиниите са ви малки и храната заема по-голямата част от тях, тогава може да сложите гарнитурата върху ястието.

Можете да разлеете соса и под някаква форма, за да може да изглежда като украса, а не като сос. Не слагайте обаче сос само заради цвета му, той трябва и да допълва ястието на вкус.

Най-популярни