Как да рекламираме в социалните мрежи и форумите

Как да рекламираме в социалните мрежи и форумите

Един от най-достъпните, ефективни, но в същото време доста сложни канали за реклама в Интернет безплатно са социалните мрежи. В такива сайтове можете да използвате няколко стратегии:

Създаването на собствен профил на вашата компания – работата в този формат ще изисква постоянно добавяне на интересно съдържание за вашия продукт или услуги. Това също ще изисква активна работа за привличане на абонати. В същото време е много важно да се грижите за репутацията на марката, така че потребителите да не ви смятат за спамър. За този тип реклама най-подходящи са мрежи като Facebook, Instagram, Twitter, Vkontakte.

Косвена реклама в коментари и публикации в социални групи – можете да провеждате реклама от името на обикновен потребител, представяйки рекламно съдържание като просто интересна информация от забавен или информативен характер. Това може да бъде: снимка на стоки със знаци за авторско право (име или адрес на магазина), директни връзки към магазина, история за посещение в институция или майстор. Подобна реклама е особено ефективна в Pinterest, Instagram, Twitter.

Реклами за продажби или услуги в търговски и обществени групи – администраторите на групи често изискват от рекламодателите да плащат за реклами, но в някои случаи можете да публикувате съобщение в замяна на добавяне на вашите приятели (от 50 души) към общността. Недостатъкът на този метод е необходимостта приятелите да имат огромен брой реални потребители на дадена целева аудитория (например само жени от България или само мъже от 20 години). Също така е вероятно броят на приятелите ви след подобен рекламен ход да намалее. Този метод е най-ефективен във Facebook и Vkontakte мрежи, където има възможност за директни продажби и добавяне на приятели в групи.

Директен спам – можете да изпращате реклами директно на потребителите или да ги добавяте към популярни публики, надявайки се, че модераторите нямат време да ги премахнат и определена част от публиката пак ще забележи рекламата. За да приложите този не съвсем приличен начин, ще трябва да регистрирате много профили, тъй като след всяка вълна от изпращане ще бъдете блокирани. И следователно, за този формат е по-добре да изберете мрежи с проста и бърза регистрация, например Mail.ru, Twitter.

Когато рекламирате продукти или услуги в социалните мрежи, е много важно правилно да използвате хештегове, което ще позволи на потребителите бързо да намерят вашите съобщения и публикации.

Безплатната реклама на форуми е ефективна за тясно поле на дейност. Има голяма възвръщаемост, когато са изпълнени три условия:

Форумът трябва да е активен.

Вашият профил трябва да има определен рейтинг и доверието на другите читатели.

Рекламата трябва да бъде скрита – информацията трябва да бъде представена във формата на решение на проблем или отговор на въпрос, поставен в дадена нишка на форума. В този случай връзките или данните за контакт на вашата компания няма да бъдат изтрити от администрацията.

Когато популяризирате конкретен продукт във форумите, който няма аналози, можете просто да публикувате снимки със знаци за авторски права, без да добавяте активни връзки. В този случай можете да рекламирате дори чрез ново регистрирани профили.

Каталози за статии и блогове

Пълен преглед на услуга, продукт или просто вашия сайт може да бъде публикуван безплатно в няколко типа ресурси:

Каталози за статии; – сайтове, на които можете да поставяте текст дори и с активни връзки. Обхватът на такива сайтове не е голям, но ако текстът е интересен и информативен, той може да бъде поставен, като по този начин ще рекламира вашия продукт.

Блогове и дневници – ако вашите продукти или услуги са уникални, можете да отделите цял блог за тях в безплатни сайтове за много потребители ( LiveJournal , Blogger.com , LiveInternet.ru ), които ще говорят за предимствата и методите на приложение. В областта на търговията на дребно, вашият собствен блог може да говори за новите ви продукти.

Услуги за обратна връзка – ви позволяват да публикувате положителни отзиви за стоки и услуги под прикритието на лично мнение на потребителя.

Новини и медийни бази данни – на тези видове ресурси можете да публикувате прессъобщение на вашата компания, например за издаването на нов тип продукти или появата на нови услуги. Представената информация автоматично попада в зрителното поле на стотици журналисти, които при наличието на ценен материал бързо и напълно ще я разпространяват онлайн. Основното условие е необходимостта от компетентна емисия новини, за да се привлекат медиите и да се предизвика положителна реакция от тях.

Как да използвате видео хостинг за реклама

Платените видео реклами обикновено са задължителни. С безплатен формат привличането на зрител за разглеждане е много по-трудно. За да направите това, създаденото видео трябва да бъде интересно и информативно. За да оставите потребителите доброволно да се съгласят да гледат вашата реклама, можете да използвате следните методи:

Прегледайте информативни видеоклипове за стоки и услуги, които говорят за решаване на проблема с потенциалните клиенти, използващи вашия продукт.

Майсторски класове – можете да демонстрирате своите умения пред зрители, които се интересуват от вашия тип дейност.

Колекции от забавно аудио или видео с логото на компанията – създайте свой собствен списък с музика или видео и го допълнете с рекламно съдържание. Например, ако продавате етнически сувенири, можете да направите селекция от рядка музика за медитация и да създадете видеопоредица от красиви изображения на стоки, допълнени от адреса на вашия магазин, където можете да поръчате рекламирани стоки.

Вирусните видеоклипове са забавни видеоклипове, които споменават вашата марка или компания. Подобно видео предизвиква вълнение и прави марка, компания или дори офлайн магазин разпознаваем.

Най-популярните услуги за поставяне на видеореклами са:

YouTube е най-посещаваната платформа, която ви позволява да водите видео блогове, да публикувате майсторски класове и да създавате плейлисти. Недостатъкът на този ресурс са високите стандарти за защита на авторските права, в нарушение на които видеото се изтрива без предупреждение.

Coub е платформа, която ви позволява да създавате кратки видеоклипове. Подходящ за публикуване на вирусни видеоклипове.

Rutube е руски аналог на YouTube, който ви позволява да създавате свои собствени канали и видео блогове.

Бизнес агрегатори и търсачки

За да рекламирате в Интернет безплатно, можете да използвате сайтовете, които събират информация за предприятия и предприемачи в една база данни. Те включват:

Каталози на предприятия – могат да обхващат всички сфери на дейност и региони на страната или могат да бъдат тясно насочени по география или вид дейност.

Агрегаторите на цените и платформите за онлайн магазини са подходящи за рекламиране на магазини на дребно, офлайн търговски обекти и потребителски услуги. Тази форма на реклама се заплаща, но повечето ресурси имат редица безплатни оферти (например до определен обем стоки или тестови периоди), които можете да използвате в началото на своята дейност.

Сред начините за безплатна реклама в Интернет, съществува и възможността за използване на търсачките във ваша полза. Ако трябва да рекламирате компания, можете да създадете бизнес профил в Google , както и да добавите адреса на компанията към онлайн карти Yandex.Maps , Wikimapia и Google Maps . В този случай, когато търсите услуги или стоки по географски признак, търсачката първо ще предложи контактите на вашата компания.

Колко ефективна е безплатната реклама в Интернет?

Трябва да се разбере, че безплатното прилагане на реклама в Интернет има редица трудности, които влияят на нейната ефективност. Така например, правите всичко сами, губите много време при избора на тематични сайтове, избора на социални групи за публикуване, създаването и добавянето на реклами или видео материали, както и регистрирането и записването на използваните профили. Получаването на статистика по различни рекламни канали е значително сложно и в някои случаи е невъзможно да се ориентира показването на реклама върху избраната целева аудитория, което значително намалява нейната ефективност.

От друга страна, разбирайки в какви случаи може да се използва безплатна реклама в Интернет, къде да се постави и как да се подаде такава информация и най-важното, прилагайки тези знания на практика, в допълнение към спестяването на бюджета, ще получите солиден опит за промотиране както за стартиращ, така и за съществуващ бизнес. Трябва да се отбележи, че много от методите, например регистрацията в бизнес директории, са постоянни и не изискват редовни актуализации, което носи своите резултати дори при липса на други видове реклама и формира съответната репутация на компанията в интернет пространството.

Източник: W-SEO.com

Най-популярни