Как да рециклираме и защо да го правим

Как да рециклираме и защо да го правим

Защо трябва да рециклираме? Това е доста проста концепция. Когато трансформирате нещо старо в нещо ново, това е от полза за околната среда по редица начини. Материалите и природните ресурси не се губят. Енергията се спестява по време на производствения процес. По-малко отпадъци отиват на сметищата. Да не говорим, всичко това помага да се запази дивата природа в безопасност.

Всички можем да променим света, като практикуваме правилното рециклиране.

Ето как да го правим.

Основната бариера пред рециклирането е неразбирането на процеса. Това означава, че трябва да знаете къде и какво да рециклирате. Всеки град има свои собствени разпоредби и процеси за рециклиране. Уверете се, че сте направили вашето проучване.

Има редица места, които можете да използвате за лесно рециклиране. Обърнете се към местните власти за рециклиране, за да разберете неща като:

  • Какъв тип контейнер трябва да използвате?
  • Кога и как се събират материали?
  • Кои артикули се приемат?
  • Има ли специфики, които биха попречили на вашите артикули да бъдат рециклирани?

Какво да рециклираме

Малко са материалите, които не могат да бъдат рециклирани. Най-често рециклируемите включват хартия, батерии, пластмаси и стъкло. А можете да си купите дори и рециклирани мотокари!

Хартия

Хартиените продукти представляват най-големия процент (26%) от всички отпадъчни материали. Това е възходяща тенденция, която може да продължи да се подобрява. Не забравяйте да държите списанията, картонените кутии и пощата извън кошчето.

Пластмаса

Напредъкът в рециклирането на пластмаси е бавен. А пластмасата поставя допълнителен стрес върху сметищата, тъй като може да отнеме от 5 до 600 години, за да се разпадне.

Стъклени съдове

Може да имате буркани от конфитюр, контейнери за дресинг или бутилки, като всички могат да бъдат изплакнати и рециклирани.

Метали

Можете да рециклирате съдове и дори алуминиево фолио! Уверете се, че сте почистили всички частици храна, преди да ги хвърлите в кошчето.

Батерии

Знаете ли, че автомобилните батерии са най-рециклираният продукт в САЩ? Те не са единственият тип батерия, който можете да рециклирате. Определете какъв тип батерия имате и намерете място за рециклиране.

Електроника

Проучване на ООН съобщава, че в световен мащаб само 20% от електронните отпадъци се рециклират. Тези електронни отпадъци включват потребителска електроника, включително лаптопи, мобилни телефони и телевизори. Тези продукти могат да съдържат токсични вещества, така че правилното им изхвърляне е още по-важно за планетата.

Съвети за рециклиране

Дори майсторите в рециклирането могат да чуят някои трикове за подобрение. Ето няколко съвета за по-ефективно рециклиране.

Уверете се, че всичко чисто! Един единствен мръсен продукт може да замърси цяла бала. В крайна сметка това може да доведе до рециклиране на предмети, които да бъдат пренасочени към депо.

Сгънете картона. Това ще спести място във вашия кош и ще направи място за повече рециклиране.

Поставете специални контейнери за рециклиране у дома, на работното място или в училище.

Търсете продукти, направени от рециклирани материали, когато пазарувате.

Преди да рециклирате, помислете за намаляване на вашите отпадъци и повторно използване на предмети по нов начин.

Местните художници и училища може да са в състояние да използват вашите материали за тяхната работа и класове. Защо да не превърнем боклука в изкуство?!

Разпространете прекрасния си навик – насърчавайте другите да рециклират с вас!

Най-популярни