Как да си осигурите приятна атмосфера в спалнята с правилното осветление?

Как да си осигурите приятна атмосфера в спалнята с правилното осветление?

Спалнята е онази част от дома ви, в която изпращате всяка вечер и посрещате новия ден сутрин. Това е стаята, която в най-голяма степен е резервирана лично за вас и трябва най-добре да отговаря на нуждите ви от спокоен сън, комфорт и място за отдих. Един от начините да си осигурите всичко това е като отделите внимание на осветлението и на осветителните тела, които избирате за интериорния дизайн.

Когато става въпрос за осветление, нещата са сложни. Със сигурност можете да купите много разнообразни лампи от богатата колекция на магазини Орион и сайта им https://lightluxury.bg/, но правилното им комбиниране ще е това, което всъщност ще превърне спалнята ви в уютно помещение. На първо място е важно да знаете какво търсите и кое ви е по-комфортно. Експертите са категорични, че има няколко успешни стратегии за осветление в спалнята, но ако вие имате лични предпочитания за цвета на светлината, за димери и изобщо за цялостното количество светлина, то по-добре е да се съобразите с вашите предпочитания.

Светлина слоеве

Наслагването на различни слоеве от светлина от различни източници е от особено значение за спалнята. Помислете за поне 3 източника на светлина – локализирана светлина за конкретно място и цел, декоративна светлина и общо осветление. Обвързването на тези 3 различни източници на светлина по добър начин в помещението е важно условие за комфорта ви.

Локализираната светлина се добавя там, където е необходима. Например, ако обичате да четете книга нощно време, преценете къде в спалнята ще ви е най-удобно да го правите – в леглото, в отделен стол или на друго място. След това добавете удобна лампа, която се вписва в мястото и изпълнява целта да ви достави необходимата светлина. Декоративното осветление може да е в различна форма, като например полилей, малка нощна лампа, LED лента и др. Основното осветление пък може да идва от нишови осветителни тела или плафон на тавана. Някой хора предпочитат в спалнята им да е значително по-тъмно, отколкото в другите стаи. Ако и вие сте от тях, то помислете за добавянето на димери, чрез които да контролирате количеството светлина.

Лампите са важна част от осветлението за спалня

Никога не бива да се осланяте само и единствено на светлината от основните осветителни тела от тавана. Лампите, които може да поставите на различни повърхности в стаята, служат не просто за допълнително осветление, но и за декорация. Например, нощните лампи до леглото са както функционални, така и красиви и създават завършек в стаята. Може да поставите лампички и на други места, като например до гардеробите, откъдето да хвърлят сянка.

проект за спалня с добри осветителни тела

Лампи, прикрепени към стената

Съществуват различни видове лампи, които не е нужно да държите върху нощното си шкафче, нито да заемат място на пода. Вместо това те могат да се прикрепят директно към стената. Осигурете си лампа, която лесно може да се завърти по начин, който да ви предостави максимум светлина на точното място. Силната страна на подобно осветление идва и от това, че ви спестява място върху шкафовете и другите хоризонтални повърхности в помещението.

Изберете правилната цветна температура

Цветната температура е вида на светлината, която искате да имате в спалнята. Ако температурата е твърде студена, това означава, че светлината клони към бяла, което може да създаде усещане за стерилност. По-добре е да опитате с топла светлина, която се характеризира с по-мек жълт оттенък. Помислете и дали ще ползвате спалнята през деня. Ако работите в помещението и естествената светлина през деня не е достатъчна, може да се наложи да добавите още лампи за да си я осигурите.

Мащабът на осветление е важен

Когато избирате осветителни тела за спалнята, не бива да игнорирате размерите им. Например, неписано правило е да държите нощните лампи в граници на 1/3 до 2/3 от ширината на нощното шкафче. Важно е да се отчита и височината на тавана. Ако той е висок, може да заложите на по-големи осветителни тела. Същите могат да изглеждат неестествено в стая със стандартен таван. Дори бройката крушки може да зависи от големината на помещението. Колкото повече са включени към осветителното тяло, толкова по-ярко осветление ще има.

Всички тези съвети могат да ви послужат за това да създадете перфектната атмосфера и осветление в спалнята. Това е важна задача, защото спалнята е едно от най-важните помещения във вашия дом, където комфортът е на-важната цел за постигане.

Най-популярни