Как да създадете перфектната баня?

Как да създадете перфектната баня?

Банята е едно от важните кътчета, които осигуряват комфорта на всеки дом. Независимо дали сте решили да правите цялостен ремонт на дома си, или тепърва ви предстои да обзавеждате ново жилище, важно е да създадете цялостен план за банята, така че да я направите максимално стилна, уютна и на последно място – практична. Как може да постигнете това? В тази статия сме събрали полезни съвети от професионални интериорни дизайнери, които ще ви помогнат.

Вана, душ или душ кабина – изборът е важен

Тъй като основното предназначение на банята е място, където да поддържате хигиена, то един от най-важните въпроси е дали да изберете вана,  открит душ, или душ кабина? От една страна, това зависи от вашите предпочитания, но е необходимо да се съобразите и с фактори като бюджет, свободно пространство, почистване и др.

Всеки един от тези варианти има своите предимства и недостатъци. Ваните са модерно решение, което чудесно се вписва в интериора на просторни и широки бани. Те ви позволяват да се отпуснете и да се насладите на ароматна пяна. Трябва да имате предвид, че в повечето случаи те са свързани с по-голяма консумация на вода, а също може да изискват повече усилия при почистване и поддръжка.

Душ кабините са подходящ избор и за по-малки бани, позволявайки максимално да оползотворите наличното пространство. Цената им е по-висока в сравнение в откритите душове или паравани, но пък представят повече удобство. Производителите предлагат голямо разнообразие от форми и модели, с поддушов праг за баня или поддушово корито, за да изберете този, който перфектно ще отговори на вашите нужди.

Ако не разполагате с достатъчно място, или сте почитатели на откритото пространство, то тогава може да изберете инсталирането на душ, без кабина или допълнителни прегради. Това е и най-бюджетният вариант. Големият недостатък е, че така по-трудно ще отделите сухата и мократа част на банята, което създава известни неудобства.

Създайте практично пространство около мивката

Банята и особено пространството около мивката, често бива използвано за различни разкрасителни процедури и добавяне на последните щрихи по косата или грима на дамите преди излизане. Затова голямото огледало е повечето практичен избор. В крак с тенденциите за този сезон, интериорните дизайнери залагат на огледала в рамки, които придават повече стил и елегантност на банята. Може да изберете дискретна метална рамка или да превърнете огледалото в истинско произведение на изкуството с по-забележителна и детайлна рамка.

За да бъде банята ви винаги подредена и организирана, имате нужда от достатъчно място за съхранение. Шкаф под мивката, а също и подходящи рафтчета, ще ви помогнат да съхранявате козметичните продукти и почистващите препарати. За да поставите акцент, може да декорирате плота около мивката със специални табли или поставки, в които да подредите любимите си продукти, заедно с кърпите, например.

Подходящото осветление създава хармония

Поставянето на една единствена лампа в центъра на тавана е лесно решение, но не особено практично по мнението на специалистите в обзавеждането. Вместо това, те препоръчват да създадете различни пластове осветление, което е много по-функционален вариант. Приглушената светлина е чудесна, когато искате да се отдадете на приятен и релаксиращ душ. За да е още по-уютна обстановката, може да добавите и ароматни свещи. Когато обаче искате да оправите грима си или косата си пред огледалото, имате нужда от по-ярка светлина, която ще ви позволи да видите всеки детайл. Затова може да добавите малки лампички, вградени в основата на шкафа над мивката или лента LED лампи, които да обиколят огледалото. В крайна сметка, къде точно ще поставите осветлението и какво да бъде то, е въпрос на ваш личен избор.

Това бяха няколко практични съвета, които ще ви помогнат да превърнете банята в едно от любимите ви  и модерни места във вашето жилище, където ще може да се отдадете на пълноценен релакс.

Най-популярни