Кафето и неговите ползи за черния дроб

Кафето и неговите ползи за черния дроб

Според проучване, пиенето на до две – три чаши кафе от капсула Nespresso намалява риска от развитие на хронично чернодробно заболяване. Пиещите кафе имат 21% по-ниска вероятност да развият тази неприятна болест. Освен това, те имат и до 20% по-нисък шанс да развият хронично или мастно чернодробно заболяване, до 49% по-нисък шанс да получат летален изход спрямо хората, които не пият кафе. Нека да видим подробно, как една чаша горещо и вкусно кафе от капсула от Nespresso може да ви помогне да се преборите с чернодробните болести. Кафето е широко достъпно и ползите, които предлага на човешкото тяло са безброй. Най-оптимално, от тези негови свойства, могат да се възползват хората, които живеят в страни с ниски доходи и лош достъп до здравеопазване. Точно там хроничните чернодробни заболявания са най-често срещани.

Рак на черния дроб

Рисковите фактори за чернодробно заболяване включват пиене на алкохол, затлъстяване, диабет, тютюнопушене, хепатит В и С инфекции. Мастното чернодробно заболяване се характеризира с натрупването на излишни мазнини в чернодробните клетки, които не са причинени от алкохол. Кафето в този случай се явява здравословната храна, от която човек има нужда. Хората, които имат мастна чернодробна болест са се увеличили два пъти като бройка за последните 20 години. Тази болест засяга хора със затлъстяване, с наднормено тегло или страдащи от диабет, висок холестерол или високи триглицериди. Процентът на рак на черния дроб се е утроил между 1980 г. и днес. Съответно и смъртността се е увеличила двойно. Причините за рак на черния дроб включват диабет, чернодробно заболяване, както и прекомерно пиене или хепатит В и С инфекции.

Диагнозите на рак на черния дроб нарастват в световен мащаб от десетилетия. Според проучвания от 2018 г. 75% е увеличението на случаите в световен мащаб. Ракът на черния дроб е шестият най-често срещан вид рак. Според световните данни, над 80% от случаите се срещат в  Африка и Азия. Отсъствието на ранни симптоми също допринася за късното поставяне на диагнозата и леталния изход при повечето случаи. Проучването изследва консумацията на кафе сред 494 585 участници. Максималната полза се наблюдава в групата, която пие смляно кофеиново или безкофеиново кафе. Мляното кафе има по-високи нива на антиоксиданти. Това обаче не означава, че и в разтворимото кафе не се откриват същите полезни антиоксиданти, просто са в по-малко количество. Най-вероятно знаете, че антиоксидантите подпомагат противовъзпалителните свойства на организма. Това не е първото проучване, което открива ползи за здравето от кафето. Има редица такива, извършени по цял свят.

кафе капсула помага на черен дроб

Проучване, публикувано през февруари, установява, че пиенето на една или повече чаши кафе от капсула е свързано с дългосрочно намален риск от сърдечна недостатъчност. Доказано е също, че кафето намалява риска от диабет тип 2, болест на Паркинсон, рак на простатата, Алцхаймер, множествена склероза, меланом и други кожни ракови заболявания. Освен това намалява и нивата на калций в коронарните артерии.

Последващото проучване на здравните специалисти от Харвард, започнало през 1986 г. показва навиците за консумация на кафе на здрави мъже и жени. То не открива никаква връзка между консумацията на кафе и повишения риск от смърт по каквато и да е причина, смърт от рак или смърт от сърдечно-съдови заболявания. Дори хората, които са пили до шест чаши кафе на ден, не са изложени на по-висок риск.

Кафе с мляко или чисто кафе

Повечето проучвания са направени с черно кафе. Повечето хора обаче го пият с мляко, сметана или захар. По този начин ползите за сърцето се минимизират. Също така и експериментите са провеждани с къси кафета, а не с дълги. Както може би знаете, има хора, които обичат кафето им да е поне 300 мл. Кофеинът може да бъде опасен, ако се консумира в голямо количество и това е факт. Умерената му употреба обаче е полезна за телата ни, така че имайте го предвид следващия път, като си приготвите ароматна чаша кафе.

Най-популярни