Коронавирус Covid-19 – какво предприеха китайските компании?

Коронавирус Covid-19 – какво предприеха китайските компании?

Докато кризата с коронавирус Covid-19  се разпространява с пълна сила и обхваща почти всяка една част от Европа и САЩ, компаниите се активизират в търсенето на адекватна реакция. Лесни отговори няма, поради липсата на непредсказуемостта на динамиката на заболяването, както и липсата на подходящ предишен опит. Ясно е, че ситуацията се развива по различен начин, в различните части на света, но компаниите имат възможност да наблюдават реакциите на първоначално засегнатите региони.

Според направените анализи изглежда, че Китай се намира в ранните етапи на икономически възход. Това възстановяване може да бъде доста уязвимо, ако се появи нова вълна от местни инфекции. Много от китайските компании обаче, биха могли да реагират ефективно, защото веднъж вече са преминали през този кризисен период.

Въз основа на наблюденията върху китайските предприятия и техните планове за възстановяване, избрахме някои от първите направени стъпки, за справяне със ситуацията. Въпреки, че Китай има своя собствена политическа и административна система, както и социални обичаи, много от действията им могат да бъдат приложими и при нас. Малките и средните предприятия, физическите магазини и другите засегнати бизнеси от пандемията могат да почерпят опит.

Поддържане на веригите за доставка

За последния месец градовете в Китай, с празните си улици и пусти търговски центрове, изглеждаха като след апокалипсис. С разпространението на коронавируса, масовото блокиране на населени места в Европа и Америка, също стана наложително. В следствие на това, възникнаха и много въпроси. Как хората ще се снабдяват с храна? Ще получават ли заплати? За справянето с проблеми от социален и търговки характер, Китай предприеха адекватни решения. Ключов двигател се оказват цифровите технологии. Въпреки че страховете и притесненията за болестта нарастваха, жителите доста бързо се примиряваха с блокирането вкъщи и използваха цифровите технологии за организиране и сътрудничество с доставчиците. В големите градове в Китай, хранителни стоки и други продукти, закупени онлайн, могат да бъдат доставени до 20 минути след поръчката.

Например, мрежата Cainiao на Alibaba, поддържа веригите за доставки на търговците, които обслужва. Това става чрез AI-активирана цифрова система за инвентаризация, която свързва онлайн и офлайн пазаруващите светове, в които физическите магазини на търговците, обслужват разширена мрежа за разпространение. В резултат на това, почти веднага след обявяването на карантина в Ухан, компанията изпрати медицински и хранителни доставки в провинцията.

Планиране и подреждане на приоритети

По дефиниция, кризите имат силно динамична траектория, която изисква постоянно правене на нови планове и модели. Първоначалното невежество бързо отстъпва място на откриване и осмисляне, след това планиране на евентуална криза, възможна реакция, стратегия след възстановяването и накрая размисли и поуки.

В Китай някои от най-бързо възстановяващите се компании, планираха и очакваха подобни промени. Например, в ранните етапи на епидемията „Мастър Конг“, производител на паста и напитки, ежедневно преразглежда динамиката и редовно преориентира усилията си. Фирмата съхранява стоката си от обектите и се фокусира върху електронната търговия. Чрез непрекъснато проследяване и преустановяване на плановете за повторно отваряне на магазините, компанията успя да адаптира веригата си за доставки, по един изключително гъвкав начин.

Създаване на яснота и сигурност за служителите

Трудно е да се намери яснота по време на криза, тъй като ситуацията и наличната информация постоянно се променят. Съветите могат да бъдат противоречиви, неактуални или недостатъчно подробни за практически цели. Освен това, объркването се допълва от множество медийни доклади, с различни гледни точки. Служителите се налага да приемат нови начини на работа, но това не може да стане, ако те нямат ясна и последователна информация.

Например, един от най-големите производители на кухненски съдове в Китай „Supor“, създаде много специфични указания и процедури за своите работници. Компанията направи планове за спешни случаи, закупи превантивно оборудване и въведе здравни проверки на служителите и семействата им, още в ранните етапи на заразата. Фирмата беше добре подготвена за своевременно възобновяване на работата и пусна някои производствени линии, още през втората седмица на февруари.

жена пазарува онлайн седнала удобно вкъщи

Гъвкавост на труда

В тежко засегнатите сектори, като ресторантьорския бизнес, служителите няма как да продължат редовната си дейност. Вместо съкращение, някои креативни китайски фирми, активно пренасочиха служителите си към нови дейности, като планиране за възстановяване или пренасочване към други компании.

Например, в отговор на силния спад на приходите, повече от 40 вериги ресторанти, хотели и кина споделиха своите служители с търговски вериги за доставки, които спешно имаха нужда от работна ръка, заради внезапното увеличение на онлайн покупките.

Използване на социалните мрежи

Големи компании за облекло в Китай, създадоха програма, насочена към увеличаване на продажбите си чрез WeChat, като ангажираха служители, които да промотират в социалните си кръгове. Някои от тях, дори направиха класация на продажбите, като включиха всички служители и по този начин спомогнаха за мотивирането на останалите участници в инициативата.

Подготовка за бързо възстановяване

Само шест седмици след първоначалното огнище на епидемията, изглежда, че Китай е в ранните етапи на възстановяване. Наблюдава се възобновяване движението на хора, стоки, производство и потребление. Увеличават се и сделките за недвижими имоти, което показва, че доверието на хората се връща.

Въпреки че дълбочината и продължителността на икономическото въздействие в други страни, е невъзможно да се прогнозира, опитът на Китай, сочи сценарий, за който компаниите трябва да бъдат подготвени. Имайки предвид времето, необходимо за формулиране, разпространение и прилагане на нови политики в големите предприятия, планирането за възстановяване е необходимо да започне още по време на самата криза.

пазаруване онлайн количка

Различна скорост на възстановяване за различните сектори

Не е изненадващо, че секторите и продуктовите групи се възстановяват с различна скорост, и изискват прилагането на различни подходи. През първите две седмици, когато китайската епидемия се ускори, цените на акциите във всеки един сектор паднаха. Голяма част от компаниите се възстановиха бавно, но все пак достигнаха предишни нива в рамките на няколко седмици. Най-засегнатите сектори, като транспортът, търговията на дребно и енергетиката, представляващи 28% от пазарната капитализация в Китай, все още намаляват с поне 5% и показват само минимални признаци за възобновяване.

Вероятно, някои промени ще продължат и след кризата, като е възможно ускоряване на електронната търговия и в бъдеще. Рано е да се каже със сигурност, кои навици ще се придържат в дългосрочен план, но вероятността да се увеличи интереса към дигиталния маркетинг, е голяма. Бизнесите ще се насочат към по-голяма дигитализация, вместо физическа търговия. Най-вероятно до края на пандемията, всички, чийто продукт позволява да бъде търгуван онлайн, ще са се прехвърлили в мрежата.

Най-популярни