Къде да разположим климатика в стаята?

Къде да разположим климатика в стаята?

При покупка на климатик хората се интересуват повече от цената и модела на уреда, отколкото къде точно ще бъде монтиран той. Истината е, че ако изберете правилно мястото, ще осигурите максимална ефективност на отопление и охлаждане. Ако сбъркате обаче, ще се получи обратния ефект, а това няма да се отрази добре нито на температурата в стаята, нито на джоба ви. Затова сме ви подготвили няколко съвета, на които да наблегнете при този процес. За целта разгледахме в детайли гамата от климатици Fuji Electric на сайта https://klimatici.bg/fuji-electric и трябва да ви кажем, че независимо колко мощен е един климатик, ако той не бъде монтиран на правилното място, ще загубите голяма част от ефективността му. За да избегнете това, вижте препоръките ни по-надолу.

Първо, помислете в коя стая ще сложите климатика

Климатикът трябва да бъде монтиран в помещението, където прекарвате най-много време с цялото семейство. За повечето домакинства това е всекидневната или кухнята. Ако бюджетът ви позволява, идеалният вариант е да поставите климатици във всички стаи. Не забравяйте за домашния ви офис, в случай че имате такъв. Комфортът по време на работа е от огромно значение.

В повечето случаи не е необходимо да имате климатик в спалнята. Това помещение трябва да е по-хладно, за да постигате качествен сън. Да не говорим, че шумът и светлините от климатика може да се превърнат в дразнител през нощта. Ако все пак имате нужда от отопление на спалнята през зимата и сте решени да уредите въпроса с климатик, гледайте да не го монтирате в непосредствена близост до леглото.

В никакъв случай струята не трябва да е насочена директно към вас – това може да изсуши въздуха и да раздразни гърлото. Не е препоръчително машината да духа право в тялото ви, защото това би довело до схващания и други неприятни болежки.

Забележка: редно е да отбележим, че понякога вашите виждания относно местоположението на климатика може да не съвпаднат с препоръките на фирмата, обвързана с монтажа. Специалистите вземат много фактори предвид. Целят се правилен наклон на тръбите, стигащи вътрешното тяло, ниски нива на шум, максимална ефективност на затопляне, липса на вибрации вътре в помещението и др.

От изключително значение е външното и вътрешното тяло да са монтирани сравнително близо едно до друго. В допълнение към това външното тяло трябва да е на сухо място, за да не се увреди то преждевременно. С други думи, напълно възможно е това, което искате, да не се случи. Със сигурност обаче е по-добре да се съобразите с препоръките на монтажистите, тъй като те си разбират от занаята.

монтаж на климатик

Набележете си централно място в помещението

Ако климатикът е монтиран в единия ъгъл на стаята, има вероятност да не постигнете оптимални нива на ефективност. Затова ако монтажът позволява, сложете уреда на централно място. По този начин въздухът ще циркулира свободно и равномерно из помещението, без да се образуват по-топли или по-студени точки.

От изключително значение е въздушната струя да не идва право към вас, когато седите на дивана или бюрото. Така че независимо дали климатикът е близо, или далеч от мястото, на което най-често седите, внимавайте къде ще бъде насочен въздушният поток.

Гледайте външното и вътрешното тяло да са сравнително близо едно до друго

Както знаете, вътрешното и външното тяло са свързани помежду си с помощта на тръби. Колкото по-близо са едно до друго, толкова по-малко разстояние ще трябва да изминава въздухът, следователно толкова по-добре ще работи климатикът. За да гарантирате оптимална ефективност, допитайте се до вещ техник, който да огледа помещението и да избере най-удачното място за монтаж.

Поставете вътрешното тяло нависоко

Тъй като топлият въздух се издига нагоре, а студеният слиза надолу, е препоръчително да монтирате вътрешното тяло нависоко, в близост до тавана. По този начин улеснявате естествената циркулация на въздуха и равномерното разпределение на студения въздух в стаята.

Изключение правят подовите климатици, които се монтират ниско до земята. При климатици Fuji Electric, както и при други марки, те имат една струя, която е насочена към пода, и една – към тавана. Това помага да се уравновесят нещата.

Изберете място, което не възпрепятства обслужването на уреда

Като всеки друг електроуред климатикът има нужда от сервизно обслужване веднъж в годината. Освен това е важно филтрите да се почистват всеки месец и да се подменят на всеки няколко месеца. Да не забравяме, че климатичните системи също имат нужда от ремонт понякога. За да може да се случи това обаче, е наложително машината да бъде монтирана на достъпно място. При възможност се съобразете с този критерий.

Направете така, че климатикът да не е директно огряван от слънцето

Този план може да се окаже по-труден за осъществяване, тъй като изцяло зависи от изложението на стаята, в която ще бъде монтиран климатикът. Все пак би било добре да го поставите на южна или югоизточна стена. По този начин слънцето няма да го огрява следобед.

И последно, но не на последно място, уверете се, че около климатика има достатъчно свободно пространство, за да осигурите необходимата вентилация. Това важи както за външното, така и за вътрешното тяло. В никакъв случай не ги затрупвайте с мебели или други вещи. Те трябва да могат да „дишат“.

Най-популярни