Музиката и здравето

Музиката и здравето

Не са едно или две изследванията по-света, които се стараят да разберат как и дали музиката влияе върху човешкото здраве. Акцентът в повечето статии в интернет е бил винаги в положителна посока. В този текст обаче, ще се опитаме да разгледаме нещата по-детайлно, защото обикновено има и факти, които не се описват, когато става дума за музиката и нейното влияние върху човешкото здраве.

Повечето изследвания по света показват, че музиката влияе на различни аспекти на здравето; например музиката може да повиши настроението ви и да отблъсне депресията. Може също така да подобри притока на кръв по начини, подобни на медикаменти намаляващи холестерола в кръвта; може да понижи нивата на хормоните, свързани със стреса като кортизол и тези облекчаващи болката. Слушането на музика преди операция може дори да подобри резултатите след оперативния период. ютова не значи автоматично, че цялото ни здраве зависи или може да бъде повлияно от музиката.

Относно положителното влияние, универсално резултатите водят до заключение, че музиката „избирателно активира“ неврохимичните системи и мозъчните структури, свързани с положително настроение, регулиране на емоциите, внимание и памет, по начини, които насърчават полезните промени в тялото.

Едно проучване от 2016 г., установява, че слушането на музика може да повиши настроението и благосъстоянието и да подобри свързаните със стреса мерки при възрастни хора, страдащи от проблеми с възприятията. Нейното проучване сравнява ползите от музиката с тези на медитацията, практика на мода в момента заради предимствата на психичното здраве. Тя установи, че и двете практики са свързани със значителни подобрения в настроението и качеството на съня. „И медитацията, и слушането на музика са потенциално мощни инструменти за подобряване на цялостното здраве и благосъстояние“ се заключва в изследването. Така че ако идеята да слушате музика ви се струва много по-практична от медитацията, това отркитие на учените е чудесна новина.

Коя музика обаче прави това? Тази, която слушаме, тази която свири музикант със собствената си китара, пиано, цигулка? Тези въпроси не са случайни, защото музиката също може да събужда безпокойство и да смущава. Не случайно проучванията в дълбочина показват, е тишината е по-ползотворна от безразборното слушане на музика. Тоест самото слушане на музика трябва да е съзнателен процес и да бъде свързан с музика, която индивидуално се възприема от човека като приятна за него и такава, която му влияе добре. Защото „грешната“ музика може да предизвика мисли за неприятно спомени и да причини ментален стрес. Гняв, агресия, тъга, също са сред емоциите, които музиката отключва, а те не са потенциални помощници на здравето. Затова от голямо значение е личният подбор и самонаблюдение относно емоциите, които музиката предизвиква.

Просто няма една песен, която да предизвика едно и също нещо за всеки. Може да има сходство в емоцията и в усещанията за дадена песен, композиция, мелодия, но не е еднаквост. Това се дължи на факта, че няма единен музикален център в мозъка. Изненадващо е това, което учените откриват, как музиката активира почти всеки познат участък в мозъка, който е бил проучван. В това се крие универсалната сила на музика да ни влияе. Дали ще ни помогне за здравето обаче, зависи и от нас самите и по начините как слушаме музиката, как свирим и как се отнасяме към нея като изкуство.

Източник: https://musicshopbg.com/

Най-популярни