Най-добрите съвети за сплотяване на екипа

Най-добрите съвети за сплотяване на екипа

Заслужават ли си дейностите по изграждане на екип? Изследванията казват „да“. Всъщност, според изследванията на Университета на Централна Флорида, изграждането на екип влияе положително върху резултатите за самия бизнес.

Ако целта ви е по-продуктивно работно място, то тогава определено си струва да инвестирате време и ресурси за организиране на някои дейности за сплотяване на екипа.

Ще трябва обаче да проявите креативност. Данните на Citrix показват, че 31 процента от служителите в офиса не харесват дейностите по изграждане на екип. И така, как да планирате събитие или упражнение, което е не само ефективно при обучението на персонала ви да работи по-добре заедно, но и приятно за него?

Ето седем съвета, които да ви помогнат да направите следващото си начинание за изграждане на екип успешно.

Планирайте дейността по време на работното време

Колкото и да обичат работата си, хората не искат да отделя допълнително време вечер или в почивни дни, за да присъстват на някое задължително работно събитие. Ако можете, планирайте заниманието през работния ден – дори час-два в петък е по-добре, отколкото да прекарате уикенда в офиса. Ако трябва, организирайте заниманието по време на обяд или закуска, но не забравяйте да осигурите храна! Проверете и графиците за почивки. Няма да искате вашата голяма екипна дейност да се случи в ден, когато половината офис е в почивка.

Помислете за доброволческа работа

Има ли начин екипът ви да отдели доброволно време за работа по проект, който е от полза за общността или местна благотворителна организация? Хората се чувстват добре, прекарвайки времето си в правене на нещо, с цел да помогнат на другите. Ето защо доброволческият проект е чудесен начин да привлечете всички служители и да ги мотивирате.

Може би биха могли да планират, подготвят и сервират храна за местен приют или да организират посещение в някой дом за уязвими групи наоколо.

Насърчавайте сътрудничеството, а не конкуренцията

Ако има състезателен елемент, някои служители ще се фокусират толкова много върху печеленето, че може да не успеят да научат каквото и да било от събитието, което сте планирали. Вместо това изберете дейност, която насърчава персонала ви да работи заедно за решаване на даден проблем.

Достъпно за всички

Разбира се, някои хора биха искали да играят софтбол или да водят щафетно състезание като форма на сплотяване на екип, но имайте предвид, че не всеки ваш подчинен може да е готов за това предизвикателство – а тези, които не са, ще се почувстват изолирани, което е обратното на целта, която искате да постигнете.

Важно е да вземете предвид физическите условия и да сте сигурни, че сте избрали дейност, подходяща за всички. Въпреки това, физическата активност има безброй ползи за здравето, а и социалните ползи, така че ако вашите служители са готови за това, непременно планирайте групов поход, йога или пътуване до местно съоръжение за катерене.

Излезте извън офиса

Понякога само излизането извън четирите стени на офиса помага на хората да си взаимодействат по-свободно. Дори ако правите сесия за изграждане на екип, която лесно може да се проведе в заседателната зала на вашата компания, така или иначе си резервирайте място за срещи, за да създадете впечатлението, че това не е редовна работна среща.

Поставете ясни очаквания

Персоналът трябва да знае точно каква е целта на дейността по изграждане на екип. Надявате ли се да измислите по-ефективни процеси на работа или искате да свършите по-добра дейност по интегриране на нови служители с останалата част от екипа? Не е нужно да издавате всичките си тайни за събитието, но служителите може да са по-ентусиазирани, ако знаят защо се извършва активността.

Съберете отзиви

В рамките на няколко дни след събитието се обърнете към всички участници, за да им благодарите за отделеното време и да ги помолите да предоставят конструктивна обратна връзка. Тази обратна връзка може да бъде наистина полезна, когато стане време да планирате следващото си групово събитие.

Най-популярни