Какви осветителни тела да сложим в банята?

Какви осветителни тела да сложим в банята?

Осветителни тела в банята в миналото

Преди 100 години баните, дори не са били част от домовете ни. Всичко е било изнесено навън в отделни постройки. Днес обаче, не само че банята е вътре в апартаментите и къщите ни, ами и е доста обзаведена. Има специални шкафове, огледала, масички и изобщо цялостно обзавеждане за това помещение, чиято цел е колкото функционална, толкова и емоционална. Всички сме имали лоши дни и сме търсели спасение под струята на дълъг релаксиращ душ или вана. Заедно с обзавеждането, осветлението също не е останало по-назад и днес е то е безспорно един от най-важните фактори да се използва цялото пространство на банята максимално.

Осветлението в банята – защо е важно?

Представете си, че имате ужасен ден, прибирате се най-сетне вкъщи, хвърляте всичко на земята и пълните ваната. Слагате ароматни масла и се потапяте във водата и изведнъж осъзнавате, че силната лампа ви блести в очите. Не само, че няма да ви помогне да релаксирате, ако имате главоболие, ами направо може да ви докара допълнително такова. Светлината в банята трябва да може да се регулира. Дните, които имате нужда от повече енергия, лампата да свети по-силно, дните, когато имате нужда от релакс – по-слабо.

За главно осветително тяло, е хубаво да изберете монтирана или вградена стилна лампа. Тя няма да е достатъчна, като светлина, защото много често ни трябва допълнително осветление покрай огледалото. Там можете да положите аплици от страни или подходящи лунички над самото огледало и ваната или душа. Друга добра идея е, ако имате стенни шкафове, да ги осветите с луминисцентни лампи закрепени под тях. Така ще придадете усещането, че шкафовете се носят във въздуха и са дори произведение на изкуството.

 Магазини за осветителни тела

Огромна грешка е, когато обикаляте магазин след магазин за осветителни тела в Пловдив или София и изберете прекалено огромен брой осветителни тела. Ако прекалите с количеството осветителни тела, примерно с луничките на тавана, има шанс таванът ви да започне да изглежда като повърхността на луната – тъмна, неравна и неблагоприятна. Освен това посоката на насочване на луничките, не трябва да е директно надолу. Хубаво е, вместо да се поставя осветително тяло по пътя на влизане, то да е поставено на мястото, където наистина има нужда от него – примерно пред огледалото. Точно огледалото е хубаво да поставите стенни дълги лампи от двете страни или аплици. Но задължително трябва да са симетрични, в противен случай, ще изкривят образа, който виждате и вместо да можете да го използвате пълноценно ще трябва да търсите друго огледало. Друга добра идея е аплиците да не са прозрачни, защото светлината е прекалено остра, с предимство при осветителните тела за баня в Ultralight.BG, са тези осветителни тела които са с матирано и непрозрачно стъкло.

Ако се чудите дали да поставите някакво осветително тяло точно над душа, направете го.

Ако имат вана, даже сложете две – в двата края. Тук, обаче нашият съвет е да ги поставите точно отгоре на тавана, за да не ги напръскате и да предизвикате инцидент.

Много хора са почитатели на LED осветление в банята и естествено за това си има причина. LED светлините имат много по-дълъг живот от всички останали осветителни тела на пазара. Самите им размери са много малки и не се натрапчиви в цялостното обзавеждане. За наше голямо щастие, цветовете им вече не са толкова бели и има LED осветителни тела (http://ultralight.bg/led-osvetlenie), които са с по-мека светлина.

Вижте сравнение на най-добрите LED осветителни лампи – http://www.toptenreviews.com/home/smart-home/best-led-light-bulbs/.

Това са нашите съвети, когато ви се наложи да сменяте осветлението в банята. Естествено, можете да не чакате до следващия ремонт, а още днес да проверите какво има в магазина за осветителни тела Ultralight.BG. Спазвайте нашите препоръки и ще се сдобиете бързо с една елегантна баня с релаксиращо осветление.

Най-популярни