Правила за избор на климатик за апартамент

Правила за избор на климатик за апартамент

Както с настъпването на лятото и горещите дни, така и при наближаване на зимния сезон, много от нас се замислят за закупуване и инсталиране на климатик.

Ако и вие спадате към тази група хора, можем да ви уверим, че допускате основна грешка. Най-добре е да избирате и купувате климатици късно през есента или през зимата, когато няма такова търсене за тях, а цените са много по-достъпни.

А сега да видим как да се ориентирате и да не се объркате с избора, особен сред такова разнообразие от модели. На снимките всички сплит системи изглеждат почти еднакви, но цените могат да се различават значително.

Разбира се, това изобщо не означава, че след като сте закупили евтин модел, той ще ви изостави още през първия сезон на употреба. Разликата в цената и качеството не винаги върви ръка за ръка.

Но най-добре е да си изработите собствена система за избор на климатик, като обърнете внимание на няколко основни неща.

Инвертор или конвенционален климатик?

Естествено, най-важният избор е да закупите инверторен или неинверторен модел. Какви са разликите им? Инверторните модули са по-модерни продукти. Техните външни и вътрешни тела са много по-тихи.

Ако имате проблемни съседи, които постоянно ще се оплакват от шума, както и ако възнамерявате да се отоплявате с климатик през зимата, тогава вашият избор определено е инверторен климатик

Конвенционалният климатик обикновено е направен да се използва предимно за охлаждане, когато навън температурата е от + 16C и повече. За отопление той работи добре само когато навън температурата не е по-ниско от -5C.

Инверторните опции, от друга страна, ще могат да отопляват апартамента ви и при външна температура от -15C. Някои модели работят дори при -25C.

Инверторните изобщо не се изключват, но независимо поддържат оптималния режим, ако е необходимо, плавно променяйки мощността си от 10 на 100%.

А това гарантира значителни икономии на енергия и по-дълъг експлоатационен живот.

Най-популярни