При какви заболявания помага класическата музика

При какви заболявания помага класическата музика

Не е тайна за никого, че музиката на Моцарт, изпълнявана с класически музикални инструменти, се счита от учените за особено лековита. Най-активно тя засяга мозъчната кора, като влиянието й включва абсолютно всички области, дори и тези, които отговарят за зрението, координацията и ориентацията в пространството. Затова и психолозите силно препоръчват да се слушат активно произведенията на великия композитор, ако искате да подобрите различни процеси като мислене, концентрация и изобщо цялостното развитие на интелекта.

Учените отдавна се интересуват от феномена Моцарт и се удивляват как е успял да създаде толкова прекрасни мелодии? Може би основната тайна се крие в ранното му развитие. Родителите на композитора са били много музикални – майка му е пеела песни, когато е носела бебето в утробата си, а баща му е изпълнявал произведения на цигулка и е преподавал музика. Всичко това обяснява много неща – още като малък Моцарт е попивал активно от духа на музиката и изкуството, което му е помогнало на по-късен етап да се развие като страхотен композитор.

Една от причините за благотворното влияние на класическата музика върху човешката психика е, че тя е в обхвата на високите честоти – от 5000 до 8000 Hz, което е с чудесен ефект върху мозъчната дейност. В същото време подобна музика има положителен ефект не само върху подобряване на психо емоционалното състояние на човека и повишаване на настроението, но и оказва удивителен ефект върху цялостното здравословно състояние. Тя ободрява, зарежда с положителна енергия, ревитализира духа и тялото. В това число и по-нежните мелодии, които особено много спомагат за отпускане на тялото, облекчаването на стреса и умората.

Класическата музика помага при редица заболявания:

  • Повишена тревожност, депресивни състояния 
  • Има подсилващ имуностимулиращ ефект
  • В комбинация с други методи лекува заекване
  • Нормализира работата на сърцето и другите органи
  • Стимулира паметта и умствените способности
  • Подобрява състоянието при пациенти с нарушение на слуха
  • Помага при главоболие, получено в резултат на пренапрежение и стрес 
  • Насърчава развитието на креативността
  • повишаване на ефективността при работа с 50%

Източник: muzikalen.bg

Най-популярни