Ролята на наситените мазнини в лечението на диабета

Ролята на наситените мазнини в лечението на диабета


Ранното откриване е от ключово значение за предотвратяването на диабета. Използването на глюкозен тест (нивото на кръвната захар се проверява след изпиване на сладка течност) или тричасов тест за глюкозен толеранс (нивото на кръвната захар се измерва след период на гладуване) може да помогне да се определи дали човек има диабет или не. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-рано може да се започне лечение.

Наситени мазнини

Диета при диабет е възможно да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Последните големи проучвания съобщават за противоречиви резултати. В тази статия се разглежда ролята на наситените мазнини в лечението на диабета, разнищват се нюансите в противоположните позиции и се дават практически препоръки. Можете да започнете, като намалите приема на наситени мазнини. След това, ако е необходимо, увеличете приема на мононенаситени и полиненаситени мазнини.
Въпреки че мазнините не влияят пряко върху нивата на кръвната захар, те могат да забавят храносмилането и да затруднят работата на инсулина. Инсулинът помага на тялото да транспортира глюкозата в клетките, но му е необходимо време, за да достигне до тях. Хората с диабет са изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания, така че храненето с ниско съдържание на мазнини е важно за цялостното здраве. Въпреки това хората с диабет все пак трябва да включват здравословни мазнини в диетата си, за да подобрят цялостното си здраве. Важно е обаче да помните, че не всички мазнини са еднакви.

Упражнения

Лесно е да се отложи физическата активност, когато се справяте с диабета. Но физическите упражнения могат да намалят нивата на кръвната глюкоза. Едно проучване установи, че дори само ходенето след хранене, може да понижи нивата на кръвната глюкоза. Важно е да го правите ежедневно. За да постигнете най-добри резултати, планирайте тренировките си така, както бихте планирали всяка друга задължителна дейност. След това се отнасяйте към тях така, сякаш са приоритет. Като поддържате рутинни упражнения, можете да избегнете многото усложнения, свързани с диабета.
Стремете се към поне 150 минути аеробни упражнения седмично. Като за начало може да се наложи да правите по пет до десет минути на ден и оттам да надграждате. Силовите тренировки могат да подобрят контрола на кръвната захар. Вдигането на тежки предмети от домакинството или включването в залата, може да бъде забавен начин да поддържате добра форма. Ако нямате абонамент за фитнес зала, опитайте да посещавате групови тренировки или да се консултирате с фитнес инструктор.

Диета

Пълноценната диета за превенция на диабета е балансирано хранене, което включва богати на хранителни вещества храни в достатъчни количества, което е задоволително, зареждащо с енергия и устойчиво. Въпреки че не съществуват твърди и категорични правила, определени храни са свързани с намален риск от диабет тип 2 и подобрен контрол на кръвната глюкоза. Въпреки че има припокриване с други общи здравословни проблеми, от съществено значение е да се направи промяна в начина на хранене в допълнение към управлението на диабета.
Здравословната диета включва разнообразни храни на растителна основа. Най-добри са зеленчуците и пълнозърнестите храни, но хората с диабет трябва да консумират и риба, която е богата на полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Също така, когато избирате зърнени храни, избирайте такива, които не съдържат глутен или са направени с други добавки. Включването на растителна диета в ежедневния ви план за хранене може да ви помогне да се придържате към нея и да избегнете развитието на диабет.

Пиене на вода

Проучване, проведено сред 3615 мъже и жени, установява, че достатъчният прием на вода намалява риска от диабет тип 2 с повече от 30%. Това е вярно, дори след контролиране на други фактори, като възраст, физическа активност и тегло. Изследователите предполагат, че повишеният прием на вода предпазва от висока кръвна захар, като защитава организма от хипергликемия. Проучването препоръчва да се изследват хора, които не пият много вода, за да се провери дали водата помага за понижаване на кръвната захар.
Въпреки че е важно да се пие много вода за всички хора, това е особено важно за диабетиците. Хората с диабет трябва да са наясно какво ядат и пият, включително въглехидрати, за да поддържат нивата на кръвната си глюкоза на оптимално ниво. За да се избегнат скоковете на кръвната захар, Американската асоциация по диабет препоръчва да се пият нулеви или нискокалорични напитки. Тези напитки също са вкусни и са чудесен заместител на обикновената вода. За да добавите вкус, можете да добавите лайм.

Най-популярни