Смесители за баня – видовете в търговската мрежа.

Смесители за баня – видовете в търговската мрежа.

Смесител за баня се нарича всяко кранче за вода от което може да тече комбинирана топла и студена вода.

Логично са наречени смесители, защото смесват водата. Като част от обзавеждането за баня, смесителите играят основна роля. Много често са изработени от хром или от друг метал, който има някакъв блясък и се набиват на очи веднага. Когато нещо е толкова забележимо, трябва да се погрижите, то да изглежда добре. Има смесители за баня, които са предназначени за мивката. Има и такива, които са предназначени за душ, както и такива, които са с превключвател, за да могат да стават и за душ и за ваня. Тоест, ако вече сте избрали дали да имате душ или вана, остава да прецените, какъв смесител за банята ще ви пасне най-добре на цялостното обзавеждане. Голям избор от смесители за баня и кухня предлагат на Forma-Vita.bg Имайте на предвид, че спрямо предназначението, смесителите се монтират на различна височина. Тези, които са за душове се закачат на метър височина, а тези, които са за вани на 0.800см от пода. Вижте всички серии смесители Форма Вита.

По-старите, като стил, модели смесители за баня имат две кранчета.

Наричат се още двувентилен смесител, защото имат два вентила – един за студена вода и един за топла. При тях регулирането става като се използват и двете ръце и се наглася средно положение и на двете кранчета. Тези смесители за баня не са много удобни по ред причини. Двете ръкохватки контролират количеството вода прецизно, но повечето хора не могат едновременно да въртят двете си ръце в две различни посоки и затова нагласянето на водата става по-бавно. Освен това, ако искаме да пуснем водата, за да се измием и ръцете ни са изцапани, трябва да замърсим и кранчетата, а всички знаем колко досадно е после чистенето им. Преимуществото на смесителите за баня с две ръкохватки е че са по-прецизни откъм количество вода и освен това са по-икономични. Когато налучкаме подходящата температура и налягане на водата, ги застопоряваме в тази позиция докато се измием.

Еднорамни смесители за баня и кухня

Другите модели наводнили пазара последните години е еднораменният смесител. Този вид по-лесно се маневрира, защото е съставен от една дълга ръкохватка, която се мести в двете посоки и така пропуска различна комбинация от топла и студена вода. Смесителите за баня с една ръкохватка са по удобни и последните години доста по-използвани от тези с две ръкохватки. Основното му преимущество е, че в каквато поза го затворите, в такава можете пак да го отворите. Това естествено е и основният недостатък, защото ако сте го били наместили на много гореща вода и някой след вас го използва, може да се изгори без да очаква. Друг недостатък е възможността самият смесител да се вдигне от мивката след дълго използване. Самият натиск за вдигане на кранчето нагоре създава напрежение и в основата и се разхлабва. Но пък за сметка на това монтажът на този вид смесители може да бъде направен и от малко дете.

Термостатичните смесители са едни от последните иновации при смесителите за баня.

Тяхното устройство е малко по-различно. Отново имат две кранчета, но те не отговарят за толата и за студената вода, а за температурата на водата и за нейното количество. Огромен плюс е възможността да се сложи ограничител и температурата на водата да не може да се вдига над определени градуси. Така се спестяват редица инциденти, които иначе биха били предизвикани от новата технология. Повечето са ограничени до 38 градуса по Целзий.

Друг много модерен вид смесител за баня е този със сензори. Него често можем да го срещнем и в обществени сгради, които са посещавани от много хора. Принципът е чрез сензор да се засича движение и да се пуска и спира водата от кранчето. Естествено, това е най-чистият метод, защото няма никакво докосване до смесителят за баня. Сензорният смесител за баня обаче е свързан с електроподаването и ако по някаква случайност няма ток в помещението, няма да може да се пусне и водата. Този недостатък може да бъде избегнат, ако се избере модел с батерия.

Най-популярни