Спирулина – магията на водораслите

Спирулина – магията на водораслите

Спирулина – вълшебното водорасло

Водораслите или талусните растения са нисши растения, които съдържат хлорофил и се хранят чрез фотосинтеза. Една от теориите за създаване на живот на земята предполага, че сме произлезли именно от тях. Самите водорасли са много стара растителна група, която може да се срещне и в соленоводни басейни и в сладководни. Интересен факт за водораслите е способността на различните видове да се закрепят за дъното на водния басейн или да плуват свободно. Някои водорасли могат да живеят прикрепени за корите на дърветата или в почвата. Обединяващото за всички водорасли са техните полезни свойства и съдържание на широк спектър от витамини и вещества. От древни времена, народите, които живеят в близо до водоеми ги включват в кухнята си. Въпреки че в Европа бихме определили ориза за индийската кухня, всъщност и водораслите представляват основна част от нея. Те са включени в закуската, салатите и дори в основните ястия. Спирулина е името на водорасло, което е от групата на синьо-зелени водорасли, смятана е за супер храна, защото има редица вещества, които са полезни и за които ще ви разкажем по-долу.

Спирулина е цианобактерия, или по точно две цианобактерии, увити в спирала – Артроспира максима и Артроспира платенсис.

Има различни източници от миналото, които свидетелстват, че не сме първите, които използват това растение. Най-ранните свидетелства са от IX в Чад, след това се намират свидетелства и за Мексико през XVI век. Приготвяли са традиционни сладкиши със сушена Спиролина. Днес Спирулина е разпространена и на хапчета, които се пият от населението, което страда от недохранване. В Европа и Щатите Спирулина е позната, като хранителна добавка, която детоксикира и укрепва организма. Както и повечето водорасли, така и Спирулина, спомага за по-доброто работене на сърцето и намалява риска от сърдечни заболявания. Една от главните ѝ ползи е пречистването на черния дроб, това е ѝ причината много хора да започват да я приемат. На Spirulina.BG можете да намерите охладена паста от прясна спирулина в разфасовка от 130 гр.

Както вече споменахме Спирулина е цианобактерия и като такава, в устройството ѝ липсва мембранно свързано ядро, както и целулозни клетъчни стени. Тези две свойства благоприятстват, тя да може да се консумира без да е нужна някаква специална физична или химична обработка.

В Спирулина има псевдовитамин Б12.

На много места ще забележите, че Спирулина се свързва с витамин Б12. Макар и информацията, да не е точно грешна, то тя е неправилна. В Спирулината има 7-аденил цианокобамид Б12, което е псевдовитамин. Това на практика значи, че не се усвоява от нашият организъм. Ако ви трябва източник на Б12, Спирулина не е правилната хранителна добавка.
В нея обаче има редица други вещества, които я слагат в топ хранителните добавки. Магията на водораслите се състои в безкрайния списък, който образуват полезните вещества вътре в тях.

 

Спирулина има средно 60% белтък.

Спрямо теглото на самото растение, най-малко 50%, най-много – 70% е белтък. За сравнение в червеното месо има средно 27%. Това е и основната причина, много вегани да използват Спирулина за заместител на червено месо и да успяват да си набавят нужното количество белтъчини. Какво правят тези белтъчини? Белтъчините имат едно много полезно свойство – антиоксидант са. Като такъв, те влияят положително на липидния и въглехидрания баланс в тялото. Освен големите количества витамини, като В6, В2, В1, А и Е, Спиролина притежава и син фикоцианин. Различни изследвания показват, че това е много силно вещество, което стимулира имунната система и дори има антиканцерогенни свойства. Спирулина съдържа още и пробиотици, минерали като йод, магнезий и желязо и Омега-6 и Омега-3 мастни киселини. Омега-3 е в изключително голямо количество, примерно в сравнение с добре познатия ни магданоз, разликата е двойна.

Сами забелязвате, че при наличието на толкова много полезни вещества, Спирулина няма как да не бъде предпочитана храна от много хора навсякъде по света. Включването ѝ в хранителния ви режим, безусловно ще ви донесе желаното детоксикиране в комбинация с полезни ефекти за сърцето и черния дроб. Можете да намерите пълен списък на всички благоприятни ефекти на тази супер храна в Spirulina.BG. Ползите от редовната ѝ употреба са в състояние да подобрят цялостното здравословно състояние и да се преборят с редица болести и неблагоприятни състояния.

 

Най-популярни