Фасети – видове и цени

Фасети – видове и цени


Колко струват фасетите?


• конвенционални фасети: 500-800 евро
• Неподготвителни фасети: 600-900 евро
• Люминири: 600-1000 евро


Люминирите са най-скъпи за производство, тъй като патентът е в САЩ и само една лаборатория ги прави. Друг фактор на разходите е таксата за зъболекар. Стоматологът може сам да определи цените за своите лечения. Всички предварителни обработки, които пациентът трябва да направи, също оказват влияние върху цената на фасетите.


Какво покрива задължителното здравно осигуряване?


Лечението с фасети е чисто естетична стоматология без медицинска необходимост. Поради тази причина законно и частно осигурените пациенти трябва сами да поемат разходите. Частично или пълно покритие на разходите е възможно само при оправдани изключения.

Какво могат да подобрят фасетите?


Можете да коригирате износването на емайла, неправилно подравнените зъби, празнините в зъбите, обезцветяването на зъбите и начупването или напукването. Зъбите изглеждат по-естетични като цяло.

От какви материали са направени фасетите?


Изработени са от керамика или композит.

Колко дълго са фасетите издръжливи?


Фасетите имат много дълъг срок на годност. За период от 6 години само около 2% отлепват зъба. В повечето случаи обаче те продължават повече от 10 години и също се понасят много добре.


Фурнир или Люминер – каква е разликата?


Люминерите са по-нататъшно развитие на класическите фасети и са с 0,3 до 0,5 милиметра по-тънки от конвенционалните фасети. При този тип фасети зъбът не се шлайфа предварително, той само се почиства и загрубява химически. Следователно локалната анестезия вече не е необходима.

Корона или фурнир?


В директно сравнение фурнирът изглежда замества короната, тъй като усилието е по-малко. Обработката на зъба е по-обширна с коронки и следователно по-неудобна за пациента. С пълна корона, в някои случаи трябва да се смила значително повече зъбна субстанция. Освен това дългият срок на годност говори в полза на фасетите.


Коригирането на грозни зъби, без да се жертва структурата на зъбите или да се подложи на ортодонтско лечение, е често желание на много пациенти. Използването на фасети, използвайки най-новите технологии и материали, прави това напълно възможно. Мечтата за перфектна усмивка и бели зъби обаче се компенсира от високи разходи, които малко хора могат да си позволят без подкрепата на здравната застраховка.

Най-популярни