Характеристиката на проблемния залагащ

Характеристиката на проблемния залагащ

Откакто се появиха онлайн залозите, хората, които обичат да поставят пари на своите предвиждания, получиха много лесен достъп до това. От една страна, тези качества на залозите ги превръщат в удобен начин на залог за мнозина. В последните години се покачи и влиянието на мобилните залози, които още повече допринасят за популярността на залозите от разстояние. От друга страна обаче, много фенове на спортните игри се привързват към желанието за печалба и това довежда до проблеми. В едно от последните проучвания по темата за проблемните залози бяха разкрити измеренията на хазартната зависимост и характерните черти на проблемните играчи. Точно тях ще разгледаме в този материал.

Ето какво показват цифрите

Целият анализ на проблема е направен от компанията Gamble Aware, която се стреми да даде насоки за избягването на пристрастяване и справянето с евентуално такова. С нея работят доста компании, сред които и българският букмейкър Winbet. Проучването показва, че хората, които имат проблеми със залозите, харчат за това близо €106 на ден. Тази сума средно се разпределя между 90 залога, което означава, че по-скоро те залагат малки суми, но правят голямо количество залози, от които очакват печалби. Друга част от профила на проблемния залагащ посочва, че залозите се правят обикновено около полунощ и до 3-4 часа след това. Отделно от това се казва, че пристрастените предпочитат да извършват залозите си през седмицата, а не през уикенда, когато по принцип има най-много възможности. Уикендът по традиция е запазен за повечето интересни събития и хората без проблеми предпочитат да залагат тогава.

За да сравните профила на хората с проблеми и тези без, ще ви представим и данни за залозите на последните. Проучено е, че безрисковите залагащи харчат около €15 за залози дневно. Разликата също така е, че те правят между 2 и 7 залога с тази сума. И както казахме по-рано, предпочитат да залагат в Събота, а не през седмицата. Специалистите от сайта Efirbet.com, които се занимават с оценка на букмейкъри, препоръчват да внимавате със залозите си и да се придържате към профила на безрисковите залагащи. Прекомерното залагане може да ви донесе доста проблеми, така че мислете предварително и определяйте сумите, които може да си позволите да загубите.

Допълнителна статистика от направените анализи посочва, че най-често младите, неженените и безработните мъже проявяват склонност към развиване на хазартна зависимост. Това твърдение бе потвърдено и по-рано във времето. Тогава друга благотворителна организация за справяне с проблемите в хазарта – GamCare, излезе с предложения по въпроса. В България тя е популярна с партньорството си с бранда Efbet, като двете компании работят съвместно за по-голяма отговорност в залозите.

Натискът върху букмейкърите

Резултатите от направените проучвания са ясни. Сега отговорността се прехвърля към букмейкърите. Анализаторите поставят натиска именно върху тях. Причината е, че повечето приходи за различните компании идват от проблемните залагащи, а букмейкърите работят доста бавно по справянето с този проблеми. Цифрите ясно очертават тази неоспорима теза. Комерсиалният интерес на компаниите не е свързан с решаването на проблема, който започва да се задълбочава. Това твърдение е доста крайно, понеже експертите на Efirbet посочват другата страна на нещата. Според тях всеки човек трябва да си изгради навици и да избегне проблемите, а онлайн букмейкърите им помагат в това отношение.

Пример за това са правилата за отговорен хазарт на Betfair, които позволяват на всеки клиент да настрои ограниченията си за залози. От компанията са разработили калкулатор на бюджета ви, с който може да изчислите месечните си разходи. Освен това има и доста съвети как да избегнете хазартната зависимост. От тази гледна точка трябва да признаем, че букмейкърите не действат чак толкова пасивно по проблема.

Цялото проучване е направено благодарение на няколко световни бранда в областта на залозите, сред които и лецензираната у нас компания Бет365. Всички те са предоставили достъп до платформите си, за да може проучванията да бъдат извършени. Сега на дневен ред ще се поставят доста въпроси по тази тема, които трябва да намерят своя отговор. Колкото и пристрастяващи да са залозите, нашето мнение е, че всеки трябва да има волята да си постави граници. Бъдете разумни и залагайте отговорно.

Най-популярни