Избор на дюбел за гипсокартон

Избор на дюбел за гипсокартон

За да фиксирате картина, рафт или да окачите лампа върху преграда от гипсокартон, трябва да изберете подходящият крепежен елемент. На помощ идва специално предназначеният за тази цел дюбел за гипсокартон.

Известно е, че дюбелите, предназначени за тухлени стени, не се задържат в продукти, изработени от материали като гипсокартон, азбест, ПДЧ, MDF плоскости. Това се дължи, първо, на малката контактна площ, и второ, поради недостатъчната здравина на материала.

Специалните дюбели за гипсокартон обаче работи на различен принцип. Вместо дистанционер, вътре в отвора се използва кримпване на носещия лист от двете страни. За трайно закрепване на всеки един елемент към гипсокартон е необходимо също така да се знае и натоварването, което този крепежен елемент може да издържи.

За домашни ремонти обикновено говорим за три вида натоварване: хоризонтално, вертикално, динамично.

Дюбел за гипсокартон при хоризонтално натоварване

Хоризонталното натоварване е характерно за рафтове и картини. В този случай крепежните елементи се избират според теглото на продукта (6-10 мм) и основния материал (30-50 мм за гипсокартон).

Дюбел за гипсокартон при вертикално натоварване

Вертикалното натоварване се появява, когато инсталирате полилей или климатик. При диаметър на винта 6 mm закрепващият елемент трябва да влезе в стената най-малко 40 mm, а в тавана – най-малко 60 mm.

Дюбел за гипсокартон при динамично натоварване

Динамичното натоварване възниква, например, при закрепване на стълба, гимнастически уреди, боксова „круша“ или други подобни. В този случай са необходими устойчиви на вибрации крепежни елементи. Понякога, за по-добро сцепление, дюбелът може да бъде предварително смазан с лепило.

Ето и някои важни характеристики на дюбелите, които трябва да имате предвид при избора на крепежни елементи:

Дюбел за гипсокартон, изработен от пластмаса или метал – различават се единствено по теглото, което могат да издържат. За закрепване към лист гипсокартон, втулката следва да е плътно притисната към листа. Процесът на избор на дюбели е доста индивидуален, тъй като във всяка конкретна ситуация може да са необходими напълно различни крепежни елементи. Най-надеждният вариант е да се извърши закрепване в носещи профили, тъй като в този случай площта, върху която пада натоварването, е много по-голяма.

Най-популярни