Как се купуват първите бебешки дрехи

Как се купуват първите бебешки дрехи

Какво ви трябва за първите 30 дни?

Честно казано, не много. Ще бъдете толкова заети с възстановяване след раждането и свикването да бъдете майка, че детските тоалети ще се окажат много по-маловажни, отколкото може би са ви изглеждали преди няколко месеца.

Не се притеснявайте, дрехите все пак ще станат важни. И не забравяйте, че бебетата растат бързо. Те ще дойдат у дома съвсем мънички, но това няма да остане така за дълго. Ето защо не бива да прекалявате с харчовете, особено за първите три месеца. Съпротивлявайте се на желанието да си купите твърде много дрехи предварително, защото ще имате по-добра представа за размерите и стиловете, които работят най-добре за вас, чак след като дойде бебето.

Ето един основен списък на това, което трябва да имате подръка след раждането. Цифрите за всеки артикул са приблизителни – от колко точно се нуждаете наистина зависи от това колко често смятате да сменяте и перете дрехите.

2-4 детски рокли

Придържайте се към тях, докато пъпчето на бебето не падне. Това е най-добрият начин да го поддържате чисто и без дразнене, а роклите осигуряват лесен достъп до пелените, като същевременно поддържат бебето покрито.

4-8 бодита

Потърсете такива с широки отвори на главата, които осигуряват и свободно движение на краката. Може да бъде травмиращо както за вас, така и за бебето да обличате тесни неща през главата му, така че ако дори широките отвори на главата се окажат твърде трудни за слагане, потърсете облекло, което избягва изцяло главата – фланелки, ризи в стил кимоно и т.н.

4-8 долни ризи или жилетки

Отново потърсете широки отвори за главата.

4-8 пижами от една част

Ако просто си стоите вкъщи цял ден с бебето, защо да не го облечете с пижама и през деня? Единичните артикули обикновено са най-лесни за облекло на бебе.

2 спални завивки

Те са по-безопасни от одеялата през нощта, но избягвайте всичко с връзки, защото те представляват опасност от удушаване.

1-3 пуловери или бебешки якета

Уверете се, че копчетата са отпред, тъй като бебетата прекарват по-голямата част от времето си в легнало положение.

1-3 комбинезони или други дрехи за обличане

Това е може би най-малко необходимия артикул в списъка, но нека го има наличен за вас, ако имате енергия и мотивация да обличате бебето за посетители или ден при баба.

4-7 чифта чорапи или обувки

Помнете, че обувките са ненужни, докато бебето не започне да ходи.

4-6 шапки

Вземете слънчеви шапки с широка периферия за лятното бебе и меки шапки, които покриват ушите в зимно време.

Ръкавици

Дори когато е лято, това е задължително условие за бебета с бързорастящи нокти, за да не се надраскат. Ако слагате ръкавици, опитайте от онези, които се закопчават върху ръцете на бебето.

Ето и някои други, общи съвети за бебешкото облекло

Тъкани

Потърсете меки и дишащи материи като памук. Вълната също е добър избор за по-студено време. Уверете се, че шевовете са здрави и избягвайте материи, които могат да раздразнят бебешката кожа.

Крепежни елементи

Потърсете крепежни елементи, които се затварят лесно. Циповете могат да бъдат трудни за използване, тъй като са склонни да прищипват – особено когато начинаещият родител бърза. Освен това избягвайте металните елементи, защото металът е често срещан алерген (особено ако имате фамилна история с такъв вид алергия).

Спално облекло

Уверете се, че бебешкото спално бельо е съобразено с всички нужди на новороденото. Когато го перете, не използвайте омекотител за тъкани – това може да намали устойчивите му качества.

Копчета и тапицерия

Преди да облечете бебето в каквото и да е със сладки малки копчета или други прикачени детайли, дръпнете ги леко. Ако ги усещате хлабави, отрежете ги – в противен случай най-вероятно следващото им място ще бъде устата или носът на бебето. Избягвайте всичко с ресни – това носи опасност от задушаване.

Наслояване

Една от най-големите грешки, които новите майки правят, е прекаляването. Облечете бебето в адекватен брой дрехи за времето навън, след което го покрийте леко одеяло. Задържането на бебето прекалено топло го може да го накара да се чувства зле или да е сънливо. Това може също да доведе до дехидратация или хипогликемия.

Общи грижи

Бебешките дрехи не изискват специален препарат, освен ако детето не е с особено чувствителна кожа. Потърсете неароматизиран препарат, който можете да използвате за цялото семейство, като си спестите това да купувате специално за бебета, без да има такава нужда.

Пожелаваме ви успех!

Най-популярни