pregnant woman holding a baby overall

Какво ви трябва за първите 30 дни?

Честно казано, не много. Ще бъдете толкова заети с възстановяване след раждането и свикването да бъдете майка, че детските тоалети ще се окажат много по-маловажни, отколкото може би са ви изглеждали преди няколко месеца.

Не се притеснявайте, дрехите все пак ще станат важни. И не забравяйте, че бебетата растат бързо. Те ще дойдат у дома съвсем мънички, но това няма да остане така за дълго. Ето защо не бива да прекалявате с харчовете, особено за първите три месеца. Съпротивлявайте се на желанието да си купите твърде много дрехи предварително, защото ще имате по-добра представа за размерите и стиловете, които работят най-добре за вас, чак след като дойде бебето.

Ето един основен списък на това, което трябва да имате подръка след раждането. Цифрите за всеки артикул са приблизителни – от колко точно се нуждаете наистина зависи от това колко често смятате да сменяте и перете дрехите.

2-4 детски рокли

Придържайте се към тях, докато пъпчето на бебето не падне. Това е най-добрият начин да го поддържате чисто и без дразнене, а роклите осигуряват лесен достъп до пелените, като същевременно поддържат бебето покрито.

4-8 бодита

Потърсете такива с широки отвори на главата, които осигуряват и свободно движение на краката. Може да бъде травмиращо както за вас, така и за бебето да обличате тесни неща през главата му, така че ако дори широките отвори на главата се окажат твърде трудни за слагане, потърсете облекло, което избягва изцяло главата – фланелки, ризи в стил кимоно и т.н.

4-8 долни ризи или жилетки

Отново потърсете широки отвори за главата.

4-8 пижами от една част

Ако просто си стоите вкъщи цял ден с бебето, защо да не го облечете с пижама и през деня? Единичните артикули обикновено са най-лесни за облекло на бебе.

2 спални завивки

Те са по-безопасни от одеялата през нощта, но избягвайте всичко с връзки, защото те представляват опасност от удушаване.

1-3 пуловери или бебешки якета

Уверете се, че копчетата са отпред, тъй като бебетата прекарват по-голямата част от времето си в легнало положение.

1-3 комбинезони или други дрехи за обличане

Това е може би най-малко необходимия артикул в списъка, но нека го има наличен за вас, ако имате енергия и мотивация да обличате бебето за посетители или ден при баба.

4-7 чифта чорапи или обувки

Помнете, че обувките са ненужни, докато бебето не започне да ходи.

4-6 шапки

Вземете слънчеви шапки с широка периферия за лятното бебе и меки шапки, които покриват ушите в зимно време.

Ръкавици

Дори когато е лято, това е задължително условие за бебета с бързорастящи нокти, за да не се надраскат. Ако слагате ръкавици, опитайте от онези, които се закопчават върху ръцете на бебето.

Ето и някои други, общи съвети за бебешкото облекло

Тъкани

Потърсете меки и дишащи материи като памук. Вълната също е добър избор за по-студено време. Уверете се, че шевовете са здрави и избягвайте материи, които могат да раздразнят бебешката кожа.

Крепежни елементи

Потърсете крепежни елементи, които се затварят лесно. Циповете могат да бъдат трудни за използване, тъй като са склонни да прищипват – особено когато начинаещият родител бърза. Освен това избягвайте металните елементи, защото металът е често срещан алерген (особено ако имате фамилна история с такъв вид алергия).

Спално облекло

Уверете се, че бебешкото спално бельо е съобразено с всички нужди на новороденото. Когато го перете, не използвайте омекотител за тъкани – това може да намали устойчивите му качества.

Копчета и тапицерия

Преди да облечете бебето в каквото и да е със сладки малки копчета или други прикачени детайли, дръпнете ги леко. Ако ги усещате хлабави, отрежете ги – в противен случай най-вероятно следващото им място ще бъде устата или носът на бебето. Избягвайте всичко с ресни – това носи опасност от задушаване.

Наслояване

Една от най-големите грешки, които новите майки правят, е прекаляването. Облечете бебето в адекватен брой дрехи за времето навън, след което го покрийте леко одеяло. Задържането на бебето прекалено топло го може да го накара да се чувства зле или да е сънливо. Това може също да доведе до дехидратация или хипогликемия.

Общи грижи

Бебешките дрехи не изискват специален препарат, освен ако детето не е с особено чувствителна кожа. Потърсете неароматизиран препарат, който можете да използвате за цялото семейство, като си спестите това да купувате специално за бебета, без да има такава нужда.

Пожелаваме ви успех!