Какво трябва да знаете за отоплението на пелети?

Какво трябва да знаете за отоплението на пелети?

Да изберете как ще отоплявате Вашия дом през студените месеци е едно наистина отговорно решение. На първо място, защото искате да сте сигурни, че какъвто и начин да изберете, той ще бъде достатъчно ефективен, за да осигури необходимата топлина на Вашето семейство. Следващото по значение, разбира се, са месечните разходи за отопление, които могат да бъдат доста високи. Не на последно място, алтернативите за отопление през зимата са наистина много – електрически уреди, на дърва, на газ, нафта и други течни горива, централно парно и т.н. В последните няколко години постепенно набира популярност една сравнително нова алтернатива – отоплението на пелети. То има множество предимства, но, като всеки друг метод, има и недостатъци, които ще обобщим в тази статия.

Какво представляват пелетите?

Ако не сте чували за този вид гориво, нека Ви разкажем малко повече за него. Пелетите попадат в категорията на твърдите горива. Те са направени от силно пресован дървен материал под формата на малки гранули. Това ги прави много плътни, висококалорични и едновременно с това са устойчиви на влага. В сравнение с други традиционни методи на отопление, пелетите са природосъобразна алтернатива, при която отделените вредни емисии при изгаряне са многократно по-ниски.

Какви са предимствата на отоплението на пелети?

Както вече споменахме, този вид отопление има значителни предимства, поради което нараства и неговата използваемост. На първо място, те са по-висококалорични дори от дървата, което позволява ефективното отопление на помещението.

Освен това, заради компактния си размер, пелетите са лесни за съхранение,  тъй като не изискват голямо складово пространство (подобно на дървата и въглищата). Не се изискват и допълнителни действия, консумиращи много време и усилия – като цепене, изсушаване, изморително пренасяне. Пелетите са леки и дори да се наложи да ги пренесете от избата до горните етажи, това е задача, с която лесно може да се справи всеки.

Още едно от предимствата, което е важно да споменем, е че този вид твърдо гориво е се произвежда от възобновяеми източници на енергия – биомаса, предимно от дървени стърготини. За разлика от това, горива като петрола и газта, са изчерпаеми ресурси, които след няколко десетилетия може би няма да бъдат налични. Отоплителните уреди – камини, горелки, котли на пелети – оставят много по-нисък въглероден отпечатък при горене, което помага за запазване чистота на въздуха.

Още един от големите бонуси е, че повече от тези уреди са автоматизирани. Това означава, че Вие може да контролирате различните режими на работа от дистанция, използвайки телефона си. По този начин, дори да сте на работа, може да настроите температурата да се увеличи, преди да се приберете вкъщи. Така ще спестите енергия и допълнителни разходи и едновременно с това ще се радвате на топъл и уютен дом.

Последно, но не е по значение, е фактът че отоплителните уреди, използващи пелети, се налага да се почистват на няколко дни, а не както стандартната печка на дърва – преди всяко зареждане. Това определено е предимство, което би зарадвало много от хората, защото е удобно и пести време.

Какви са недостатъците на отопление на пелети?

Както всеки друг вид отопление, и това има своите ограничения. Макар и да не са много, длъжни сме да ги споменем. На първо място, камините, горелки и котлите са специализирани уреди, които в повечето случаи могат да горят единствено пелетите, за които са предназначени.

Още един минус, който е важно да отчетем, е зависимостта на пелетните горелки и котли от електричество. Ако се намирате в район, в който често има проблеми с електропреносната мрежа, това е нещо, което трябва да имате предвид.

Последното нещо, което е важно да знаете, че отоплението на пелети изисква висока първоначална инвестиция. Експертите обаче гарантират, че след няколко отоплителни сезона, тя ще Ви се изплати напълно и значително ще намали разходите през зимните месеци.

Най-популярни