Любопитни факти за полетите до Луната

На 16 юли 1969-та година космическият кораб на астрономическата програма Аполо, управлявана от НАСА, излита, за да осъществи първия полет до Луната. Корабът каца на 20 юли, а екипажът му се състои от следните личности, останали като легенди в историята и до днес: Нийл Амстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Поради факта, че именно Нийл Амстронг излиза пръв от кораба, той е обявен за първият човек, стъпил на Луната, макар че според историческите данни Колинс и Олдрин прекрачват прага на космическото возило само няколко минути по-късно. Ето на това му се казва хващане на точния момент и исторически важни минути. Какво друго не знаем за полетите до Луната? Ето няколко любопитни факта за тях. 

50 Години по-късно продължават да съществуват мнения, че стъпване на Луната не е имало

Конспиративните теории в тази насока не само че са опровергани, ами допълвани с нови факти и доразвивани. Основната причина мнозина да твърдят, че полет и стъпване на Луната не е имало тогава, се корени в наличните от паметния исторически момент снимки. На тях липсват звезди, а осен това американското знаме се веело твърде силно, въпреки че на практика на Луната няма атмосферен вятър. Науката обаче си има и отговори за подобни конспиративни твърдения. Учение обясняват веенето на знамето с движението, което предизвикват астронавтите, а липсата на звезди – с факта, че когато се е случило първото кацане на Луната от човешки космически кораб, е било ден. 

Първият човек пилотира кораба на Луната, без да е можел дори да шофира кола

Интересно е, че Нийл Амстронг никога не е бил водач на автомобил, но затова пък пилотира успешно кораба, който за първи път каца на Луната – Аполо 11. Още по-интересното е, че Амстронг изкарва своя пилотски лиценз още докато е на 16 години. По-късно той споделя, че като малък не е имал никакъв интерес към автомобилите, въпреки че е живял във време, когато индустрията тепърва започва да се развива, а напротив – стремежите му винаги са били свързани с летенето и космоса. 

След последното летене на Луната има надежда, че можем да се заселим там 

В повечето случаи учените са били категорични, че живот на Луната е невъзможен. Причината за това е, че на нея няма вода. Но след една от последните експедиции до естествения ни спътник астронавтите установяват, че по повърхността му има ледени късове. С тяхното топене, както се досещате, може да се добие чиста вода. 

Полетите до Луната не са изцяло добронамерени 

Ако се чудите защо, отново ще ви споменем повърхността н Луната. Истината е, че тя е посипана не с какво да е, а с  човешки предмети. През всичките тези години, когато се е летяло до Луната, хората са я посипвали с огромно количество отпадъци. Смята се, че в този момент то надхвърля 181 хиляди килограма. 

Вече има опити за заселване на Луната с микроорганизми от Земята 

В началото на месец декември 2018-та година китайците приземяват успешно една от своите сонди. Целите й били свързани с изследването на вече споменатите късове лед, но и сканирането на нощното небе. Друга задача на сондата била да постави началото на отглеждането на микроорганизми на Луната. Китайците са решили да отглеждат копринени буби. 

В този материал – https://www.actualno.com/cosmos/chasovnicite-koito-sa-bili-na-lunata-news_748509.html – можете да прочетете още интересни факти, свързани с Луната, ако темата ви е интересна. 

Най-популярни