Любопитни факти от живота на Джани Версаче

Любопитни факти от живота на Джани Версаче

Модният свят е арена, на която само опитните гладиатори успяват да се задържат на върха. Повече от 30 години империята Versace създава уникални колекции, диктува тенденциите и се е превърнала в нарицателно за висша мода и стил. Бутиците им изобилстват от луксозни продукти с логото на Версаче – парфюми, дрехи, аксесоари.

Този успех обаче не би бил възможен без труда, проникновението и таланта на нейния създател – Джани Версаче. Той определено е една ярка икона в модния свят, чийто живот е изпълнен с премеждия, вълнуващи събития и огромни успехи. В тази статия ще ви разкажем някои любопитни и малко известни факти от живота на Джани Версаче.

Как започва всичко за Версаче?

Всяка история за успех има своето обикновено начало. Ако не познавате отблизо работата на семейство Версаче, вероятно ще се запитате как Джани избира да преследва кариера във фешън индустрията? Историята разказва, че още от малък той се научава на семейния занаят. Неговата майка е шивачка, която има свое ателие. Наблюдавайки внимателно нейната техника, той постепенно става все по-добър с иглата и конеца и започва да създава свои тоалети. През 1972 г. той се мести в модната столица Милано, където започва работа за едни от големите дизайнерски брандове като Valentino и Callaghan.

Мъжът, който направи  известни супермоделите на 90-те

По всяка вероятност сте чували имената на модни знаменитости като Наоми Кембъл, Карла Бруни, Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд и Клаудия Шифър. А какво е общото между тях? На първо място, разбира се, изключителната красота, която всяка една от тях притежава. Но освен това, всички те са топ моделите от 90-те години, които стават толкова известни благодарение на Джани Версаче. Те редовно участват в неговите модни ревюта и се снимат в рекламните кампании на Versace, с което бързо набират още по-голяма популярност. И до днес те остават едни от най-големите знаменитости, вървели някога по модния подиум. Много преди Victoria’s Secrets, Версаче сам разбира колко важни са моделите за едно успешно ревю.

Голяма доза сексапил

В центъра на неговата модна линия винаги са стояли сексапилни тоалети, които показват женските извивки повече от приетото. Определено горещите силуети от кожа и метал, не са по вкуса на пуританите, но пък смелите модни любители се влюбват в творенията на Versace. Джани често експериментира със своите идеи за тоалети, вдъхновявайки се най-вече от своята сестра Донатела, която поема управлението на семейния бизнес след неговата смърт.

Освобождава първия ред за известните личности

Още една иновативна промяна, дело на Версаче е и идеята да кани на ревютата си известни личности, най-вече музиканти. Обикновено първите редове са били запазени за модни критици и членове на аристократични семейства, но Джани драстично решава да го промени. Звездите започват да носят неговите тоалети на важни събития и това допълнително помага за огромната разпознаваемост на бранда. Чести гости на неговите ревюта са Шер, сър Елтън Джон, Стинг, Мадона и др.

Последното ревю на Джани Версаче

Последното ревю на Версаче се провежда в казино “Риц” в Париж, само седмица преди трагичната му смърт. На 15 юли 1997 г. той е застрелян пред дома си от Андрю Кънанан. Така светът завинаги се разделя с един от най-успешните модни дизайнери за всички времена. Вече повече от 20 години след неговата кончина, наследството му продължава да поддържа империята на Versace жива и преуспяваща.

Най-популярни