Motorola Atrix 4G – уникален

Motorola Atrix 4G – уникален
  1. Общи впечатления и технически характеристики на телефон Моторола Атрикс

Общи впечатления

Апаратът прилича по-скоро на компактен таблет, отколкото на смартфон. Дизайнът му е семпъл и класически, със заоблени ъгли и ръбове. Корпусът е направен основно от черна пластмаса с не-гланцирано покритие. Отпечатъците от пръсти по повърхностите не се набиват на очи и лесно се почистват с обикновена салфетка. Задният панел е декориран с рисунка, имитираща карбон. Устройството е с размери 63.5 х 117.7 х 10.9 мм и тежи 135 грама. Качеството на конструкцията е добро, без луфтове и лабилни елементи.

Лицевият панел е изцяло покрит със защитно стъкло Gorilla Glass. В горната му част ще видите обектива на фронталната камера. Под дисплея са разположени четирите характерни за Android сензорни бутона (Menu, Home, Back, Search). В горната част на задния панел има скенер за пръстови отпечатъци, който изпълнява и функцията на бутон за включване. Пак на задния панел е и обективът на основната камера. Отляво на корпуса ще намерите microUSB и miniHDMI изходите. Двойният бутон за регулиране на звука е разположен отдясно.

Управление

Интересно допълнение към техническите характеристики на модела е скенерът за пръстови отпечатъци. Той може да се активира и настрои за отпечатъка на палеца или показалеца на лявата или на дясната ръка. Апаратът веднага ще ви предложи да въведете 4-цифрен код за разблокиране на устройството, ако разблокирането чрез скенера стане невъзможно поради повреда. Бутонът за регулиране на звука е с малки размери, но е достатъчно удобен. Сензорните бутони на лицевия панел също работят изрядно и не създават проблеми.

Дисплей

Дисплеят е сензорен TFT с разделителна способност 960 х 540 пиксела, възпроизвежда до 16 млн. цвята. Матрицата е изработена по технология PenTile, което не е най-доброто решение в момента. По-различното разположение на субпикселите по матрицата става причина за погрешно изобразяване на вертикалните и хоризонталните линии. Този ефект обикновено не се набива на очи, но въпреки това е факт.

Технологията PenTile се прилага в много тъчфони с AMOLED или SuperAMOLED екрани (Samsung Galaxy, Galaxy S, Wave, HTC Nexus One). Във всички други отношения качеството на изображението е отлично, а ъгълът на видимост е широк.

Батерия

Батерията е литий-йонна с обем от 1930 мАч. Производителите гарантират до 250 часа работа в режим на готовност и до 9 часа работа в режим на разговор.

В реални условия апаратът работи около два дни при нормална употреба. При повечето подобни телефони активното тестване изчерпва батерията за около 10 часа, докато Motorola Atrix 4G гарантирано издържа до вечерта с остатъчни 20 % заряд.

Камера

Камерата е 5-мегапикселова CMOS и като цяло не предлага високо качество на снимките. Апаратът има светкавица, която обаче често преосветява по-близко разположените обекти. Получените снимки могат да се запазват на паметта на апарата или на паметта на чип-карта microSD.

Настройките на камерата са следните:

  • Scenes – Auto, Portrait, Landscape, Sport, Night, Macro.
  • Ефекти – Normal, Black & White, Negative, Sepia, Solarize.
  • Светкавица – автоматичен режим, включена/изключена.
  • Размер на снимката – Large (5M), Medium (3MP), Small (2MP), Very Small (1MP).
  • Видеозапис – Widescreen HDTV (720p), Widescreen SDTV (480p), Large (VGA) или Medium (QVGA) в режим Everyday, Outdoors или Concert. Поддържат се същите ефекти като за снимките.
  1. Функционалност

Интерфейс

Устройството работи с операционна система Android и фирмен интерфейс MotoBlur, който предлага широки възможности за работа със социални мрежи и ресурси (MySpace, Facebook, Last.fm, Twitter, Email, Corporate Sync, Picasa, Photobucket, LinkedIn, Yahoo! Mail, Gmail). При първо включване на апарата задължително ще трябва да си направите акаунт в MotoBlur. Компанията е разработила редица виджети за удобна работа с избрани функции и приложения. Размерът на виджетите на екрана може да варира в зависимост от желанията на потребителя. Реализацията на виджетите е донякъде нестандартна, но след известно време за свикване става достатъчно удобна.

Телефонна книга

Представянето на телефонната книга е на практика същото като в стандартния набор на Android. Поддържа се директно прехвърляне към историята на разговорите и съобщенията. При маркиране на даден контакт горе на екрана ще видите последното му съобщение от Twitter, Facebook и др. Всеки запис в телефонната книга включва различни информационни полета, които можете да запълните или да пропуснете (телефонни номера, адрес, e-mail, акаунти в социални мрежи и др.).

Съобщения

В това подменю ще намерите иконки за достъп до вашите SMS-съобщения, акаунтите ви в социални мрежи и електронната ви поща и др. С натискане на иконката Universal Inbox ще видите всичките си съобщения от всички акаунти. За съжаление американската версия на апарата създава проблеми с кодировките на кирилица в съобщенията и не работи с USSD. Първият дефект се отстранява лесно с инсталиране на приложението Handcent SMS.

File Manager


Приложението има стандартна функционалност. Можете да прегледате съдържанието на вградената памет и на паметта на чип-картата, да триете, премествате, копирате и преименувате файлове и папки. Поддържа се сортиране на файловете по име, тип, дата на създаване/модерация и размер.

Task Manager


Има минимална функционалност и не се отличава с висока скорост на работа. За активираните приложения се показва процентът използвани ресурси на апарата, както и количеството заета оперативна памет.

Media Share


По-пълноценен и информативен аналог на приложението DLNA. Предлага няколко типа устройства, с които може да работи апаратът (компютър, телефон, телевизор, игрова приставка). При избор на елемента можете да посочите и действието, което искате да извършите – синхронизиране на информацията, копиране, възпроизвеждане и др.

Phone Portal


Приложението е познато на потребителите от Motorola Milestone. Услугата се активира автоматично при засичане на телефона в домашната Wi-Fi-мрежа, което е удобно. След това можете да прегледате контактите, снимките и други файлове от телефона си на екрана на компютъра, да ги копирате и т.н.

Особености на версията за AT&T


Всеки един мобилен телефон, създаден за определен оператор, си има своите особености. Atrix е създаден за американския оператор AT&T. Налични са няколко фабрично инсталирани програми като AT&T Navigation, скенер за бар-кодове и т.н. Те могат да бъдат изтрити достатъчно лесно. Неприятно е, че в настройките на мрежата не се поддържа режим „само 2G” или „само 3G” – апаратът автоматично се свързва с мрежите от трето поколение. С въвеждане на ##4636## в полето за набор на номер ще получите достъп до менюто Phone Information, където ще намерите подменю Set preferred network type, където вече можете да изберете „GSM Only”. За съжаление няма да можете да качвате на апарата странични приложения, докато не го „отвържете” от оператора.

Музикален плейър


Музикалният плейър е стандартен за Android 2.2. Можете да сортирате песните си по признаци Изпълнител, Албум и Име. Режимите на възпроизвеждане са Random и Shuffle, разполагате с редица еквалайзери и няколко ефекта за обемно звучене.

Качеството на звука е отлично, по редица параметри може да се каже, че Atrix предлага най-добрия звук на мобилния пазар в момента (по-добър дори от този на iPhone). Ако това се дължи на наличието на процесор NVIDIA, можем да очакваме същото и от LG Optimus 2X.

Видеоплейър


Апаратът поддържа кодеци DivX и XviD, а мощността на процесора е достатъчна за декодиране на FullHD видео. Плейърът обаче не се отличава с широка функционалност. Предлага само бутони play/pause, плъзгач за превъртане и превъртане в рамките на един видеофайл. В магазина за приложения обаче ще намерите много видеоплейъри с по-добра функционалност.

Bluetooth


Поддържа се Bluetooth 2.1 + EDR с профили A2DP 1.2, AVRCP, Hands-Free Profile 1.5, OPP, HID 1.0, PBAP, PSE и HSP 1.0.

Wi-Fi


Моделът поддържа Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Всичко работи изрядно, апаратът се свързва автоматично с познати мрежи.

  1. Впечатления

Качеството на връзката е добро. Мощността на говорителя и чувствителността на микрофона са достатъчни, за да разговаряте нормално в различни условия. Силата на звънене е малко над средната, вибрацията е средна по мощност. Като цяло е малко вероятно да пропуснете обаждане дори и на по-шумни места.

Моделът може да се похвали с мощен процесор NVIDIA Tegra 2, голям обем на паметта (16 GB вградена памет + слот за чип-карти до 32 GB), рекорден капацитет на батерията и отлично качество на звука при слушане на музика – апаратът може да се определи като най-добрия музикален телефон досега. Сред плюсовете на Atrix е и удобното приложение Phone Portal. Минуси са твърде семплият дизайн, липсата на метал в конструкцията на корпуса, липсата на поддръжка на кирилица и матрицата на дисплея, която е отговорна за леките изопачавания на картината.

Въпреки недостатъците си Motorola Atrix е уникално устройство без преки конкуренти на пазара. Впечатляваща е и специалната док-станция, създадена за модела – Laptop Dock, която превръща смартфона в пълноценен лаптоп с клавиатура и голям дисплей. С това Motorola става основоположник на нова тенденция – сливането в пълния смисъл на думата на понятията компютър и телефон. Междувременно моделът заслужено се нарежда сред най-мощните и функционални смартфони на пазара.

Най-близък по функционалност модел на друг производител e LG Optimus 2X, който също е оборудван с процесор NVIDIA, но има по-малък обем на вградената памет и по-мощна камера (8 МР с възможност за запис на FullHD-видео). Батерията му е по-слаба – 1500 mAh. Друг непряк конкурент е Samsung Galaxy S2, който превъзхожда Atrix със своя SuperAMOLED-дисплей (без PenTile), 8-мегапикселовата си камера с възможност за запис на FullHD-видео и равностойният или пък по-голям (16 или 32 GB според версията) обем на вградената памет. Освен това апаратът се предлага с инсталирана операционна система Android 2.3 и има прилично мощна батерия (1650 mAh). Моделът обаче не поддържа чип-карти.

Най-популярни