На какво да обърнем внимание при избор на нов компютър

На какво да обърнем внимание при избор на нов компютър

 

Компютърът ви се нуждае от подмяна? На пазара за компютърна техника непрекъснато се появяват нови модели компютри. Можем лесно да се объркаме от безбройните оферти. Покупката на нов компютър е сериозна инвестиция и трябва да се отдели време при избора. Затова е добре преди да пристъпим към покупка на нов компютър да се запитаме за какъв тип работа точно ще го ползваме. 

Ако работата ни е свързана с чести пътувания и ни е необходим винаги компютър за работа с нас, то лаптопът е най-добрият вариант. Предимствата на лаптопите са, че са леки и леснопреносими, заемат малко място,могат да се използват практически навсякъде, имат издръжливи батерии, което позволява работа в режим без ток. Също така при някои по-мощни модели лаптопи батерията може да издържи повече от 10 часа.   Ако ви трябва компютър просто за сърфиране в интернет, четене, слушане на музика, гледане на филми или други такива дейности, то не ви е нужен компютър с големи хард диск и RAM памет, мощен процесор и видео карта. Повечето модели лаптопи на пазара би ви свършили чудесна работа.

Недостатъкът им е, че не разполагат с голям екран, лесно се нагряват и също така не са подходящи за работа с тежки графични програми или обемни игри. Лаптопът не е желателно да се държи продължително време включен, например това ще доведе до пренатоварване и има риск хард диска да се надраска, ако го пренасяме докато е включен. Лаптопите е желателно на всеки 6 месеца да се почистват

Ако пък планираме да работим от вкъщи, персоналният компютър е чудесен избор. Настолните компютри предлагат по-големи монитори Заради по-голямата мощност на процесора, те имат повече възможности за аудио и видео обработка, позволяват работата с по-тежки програми и са подходящи за по-продължителна употреба. Другото им предимство е, че са с по-ниски цени, за разлика от лаптопите, чийто части са скъпи. Ако смятате да работите с програми изискващи големи ресурси или да играете последните  игри, настолният компютър е точното решение. Един от техните недостатъци са например многото кабели за включване, нуждата от допълнително поставяне на компоненти като мишка, клавиатура, камера, колонки.

След като вече сме се спрели на вид компютър, време е да определим с какъв бюджет разполагаме. Ако се съобразяваме с бюджет, настолните компютри са добра опция за нас. При една и съща цена често настолният компютър има по-голяма производителност от лаптопа. Доста икономична опция са например компютрите втора ръка от iZone. В този онлайн магазин се предлага богат избор от висок клас бизнес компютри от водещи производители като Lenovo, Dell,  HP,  Apple, Fujitsu Toshiba и други. Те са напълно запазени и са преминали през задължителни технически тестове и профилактика на охладителната система, имат гаранция от 6 месеца до 1 година.

Мит е, че компютрите втора ръка са некачествени. Доста фирми и организации избират употребявана компютърна техника не само заради ниската цена, но и заради качеството и надеждността, която осигурява. Това се дължи на факта, че компютрите са направени от маркови материали от световно известни фирми. Те са на ниска цена, но имат добри технически характеристики и могат да вършат всичко, което могат и чисто новите.

Другото, което трябва да вземем под внимание е гаранцията. Колкото по-висока е тя, толкова по-добре. Естествено компютрите с по-голяма гаранция са по-скъпи, но по-голямата гаранция е по-добър избор. Обикновено един производител няма да даде  голяма гаранция, ако компютърът няма да отговори на нея.

Най-популярни