Силата на етикетите в маркетинга и как да я използваме?

Силата на етикетите в маркетинга и как да я използваме?

Ценообразуването включва повече от просто слагане на етикети върху продуктите. То се отнася до разбиране психологията на клиентите и създаване на такава цена, която да удовлетвори техните когнитивни нужди и да създаде усещане за стойност.
Ето някои съвети за избор на подходящата цена, която да поставите на етикета.

Използвайте кръгли числа

Популярно е в магазините да се използват цени, които завършват на .99. Тъй като разлика от 1 стотинка може да визуално да понижи цената с един лев, така че клиентите да усещат че цената е по-ниска. Поради това, че тази практика е толкова често прилагана, клиентите вече са свикнали и умствено закръглят числото в ума си. Поради това, в днешно време повечето клиенти искат кръгла цена, която завършва на 0 или на .50.
Според независимо проучване това се дължи на това, че хората изначално възприемат по-добре кръгли числа. Също така при избор на кръгла цена, давате усещане за искреност към потребителя и той не остава с чувството, че искате да го измамите.

Използвайте ефекта на котвата

Ефекта на котвата се случва тогава, когато човек вземе решение на базата на първата информация, която е получил.
Например, ако някой спомене, че даден продукт струва 300 лв и в последствие Вие го видите за 30 лв, в ума Ви остава впечатлението, че продукта е изключително евтин, въпреки че реалната му цена е 30 лв.
Този ефект може да се използва, като в началото на магазина се поставят много високи цени на продуктите, а веднага след тях продукти с по-ниски цени, но подобно равнище на качество. Така в клиента остава впечатлението, че плаща много по-малко, отколкото получава.

Махнете лв от края на етикета

Означението лв. в края на етикета се асоциира с харчене на пари. Поради тази причина то може да Ви навреди, защото хората виждат означението, оценяват сумата като по-голяма и се замислят дали наистина имат нужда от тази покупка. Според независимо проучване, липсата на означение за валута в края на етикета предразполага хората да харчат повече. Означението за валута създава когнитивна бариера пред пазаруването, защото клиента вижда повече цената, отколкото качеството на продукта.

Ако вече сте решили какво да сложите на етикета, Тиксо-ленти могат да Ви улеснят в поставянето. Те предлагат етикети и маркиращи клещи, които дават възможност за бързо, лесно и удобно поставяне на етикети върху стоките.

Най-популярни