Съвети за ремонта на дома

Съвети за ремонта на дома

Винаги започвайте ремонта с оформлението на апартамента. Подредете напълно мебелите, както ви е необходимо. Това трябва да бъде единственият краен вариант.

Когато подреждате мебели помислете за това, от което имате нужда. А не за това как ще посрещнете гостите.

Всяко прехвърляне на стени в апартамента е преустройство, следователно е необходимо да се подготви проект за жилищната инспекция.

Мокрите площи (кухня, баня, тоалетна) не могат да се прейасят или увеличават. Въпреки че в някои къщи има възможност за обединяване или увеличаване за сметка на коридора.

Не обединявайте баня с тоалетна, ако имате повече от трима души в апартамента и няма втора баня.

Преди да започнете ремонтни дейности, определено трябва да поговорите с Управляващата компания и да разберете от какви документи се нуждаете. И също така вземете правилата за строителни работи.

Когато изчислявате цената на материалите за ремонт, не забравяйте да включите разходите за доставка, разтоварване / товарене.

Ремонтните работи винаги започват със стените.

В кухнята в работната зона използвайте само плочки. Всички останали покрития ще станат неизползваеми до шест месеца.

В коридорите на пода е по-добре да не полагате светли плочки, в баните – напротив. Сапунената вода винаги ще избели всякакви плочки и фуги.

Преди да поставите плочките, трябва да измерите стаята и да я разложите, като вземете предвид новите размери, така че да не се окаже, че трябва да отрежете около 2-3 см. Изглежда грозно. Красивата резитба започва от 10 cm.

Фугите на плочки с подово отопление трябва да бъдат най-малко 3 мм. За да поддържате ги чисти, използвайте епоксидна фугираща смес. Много по-скъпо е, но фугите няма да станат черни, дори ако фугиращата смес е бяла.

Топлите подове не се поставят под мебелите.

Във фугите между плочката и ламинат / твърд / паркет се полага корк или корнизи.

Пестете разумно. Оптимизацията на разходите е една от основните задачи на компетентния ремонт. Така че, под от естествено дърво може да се замени от ламинат. В същото време не го поставяйте във влажни помещения: материалът просто не може да издържа на влага. В банята задължително поставяйте плочки, може да е по-скъпо, но определено ще издържат по-дълго.

Изберете безопасни материали. Това, за което точно не си струва да пестите, е здравето. Затова се опитайте да дадете предпочитание на екологично чисти материали, които не отделят вредни вещества. Това е особено важно при ремонт в детски и спални.

Използвайте изключително внимание при избора на потенциално опасни материали. Например, избирайки гипсокартон, проучете повърхността му за гънки – през тях се отделя вреден гипсов прах.

Някои материали на пръв поглед изглеждат безобидни, но потенциално опасни.

Съвети за поръчка на строителни материали при ремонта

1. Изчислете количеството материали

За да не ви остават или да не ви стигнат, количеството материали, необходими за ремонт, се изчислява предварително. Най-лесният начин са онлайн калкулаторите, въпреки че изчисляването им може да бъде приблизително. Във всеки случай винаги е по-добре да купувате материали не от край до край, а с марж (около 10% от общия обем).

2. Решете кой ще купува материалите при ремонта.

На етапа на сключване на договор с изпълнител е необходимо да се реши кой ще закупи материалите.

3. Планирайте доставката на материали

Нерационално е да внасяте всички материали в реновирания апартамент едновременно: те ще пречат на работниците и само ще забавят процеса. По-логично е да доставяте материали постепенно, по време на ремонта. За да настроите график за доставка, проверете работния поток.

4. Поръчайте материали преди да е започнал ремонта

Ако поръчвате материали от чужбина или предмети, които се изпълняват по индивидуална  поръчка, това може да отнеме месец или повече, за да ви ги доставят. Ако обаче ги поръчате от онлайн строителен магазин Маркита ще ви доставят точно когато са ви необходими. За целта, обаче, трябва да следите работния график.  

Най-популярни