Засенчваща мрежа – коя да изберем?

Засенчваща мрежа – коя да изберем?

В много региони все по-актуален става въпросът за опазването на насажденията, оранжериите, беседките и другите строителни обекти от горещата слънчева светлина. Засенчваща мрежа би се справила добре с тази задача. Полезно е да знаете функциите и разновидностите на материала, спецификите на работата с него.

Какво представлява засенчващата мрежа?

Засенчващата мрежа се изработва от специална синтетична нишка на базата на полимери, плат и основа от поликарбонат. Нишките са преплетени по специален нодуларен начин със задължителното присъствие на клетки с определен размер. Тоест, това е тъкан от плат, изработен от синтетични, но екологично чисти материали, с малки клетки. Мрежата за засенчване се предлага на рула, ширината на която варира от 2 до 10 m.

Защо имаме нужда от засенчваща решетка?

В зависимост от обхвата, сенчестата мрежа изпълнява редица функции:

  • Предпазва растенията в откритата земя от пряка слънчева светлина. Материалът равномерно отразява и разсейва светлината, абсорбира ултравиолетовата светлина, създавайки оптимални условия за растеж и развитие на градинските култури.
  • Защитава оранжерийните растения от слънчево изгаряне и прегряване. Чрез съхранение на топлина той поддържа оптималната температура в оранжерията през нощта.
  • Създава сянка в беседки, на веранди, детски площадки, автомобили.
  • Закрива строителни обекти по време на ремонти от слънце и любопитни очи.
  • Предпазва фасадите на сградите от изгаряне през лятото.

Материалът се различава по цвят:

Червеното платно предпазва растенията от ултравиолетови лъчи. Насърчава по-ранния цъфтеж и узряване на плодовете.

Сивата тъкан натрупва топлина, способна да предпазва от нощни студове.

Синьо-зеленият материал създава оптимален микроклимат за растенията в открито поле.

Как да изберете решетка за засенчване?

Преди да изберете решетка за сянката, трябва да вземете решение за необходимите параметри:

Размер на клетката и количество предавана слънчева светлина. Това е най-важният параметър. За съзряването на всеки вид градинска култура количеството на разпръсната светлина варира, така че трябва да прочетете препоръките за употреба на избрания модел.

Цвят. Не само размерът на клетките, но и цветът на платното влияе върху обхвата на приложението му.

Метраж. Материалът се продава на метър на рула с различна ширина, така че е лесно да закупите нужното количество.

Производител. Платното се произвежда от местни и чуждестранни компании, но качеството на продуктите не се различава от това. Разгледайте засенчващи мрежи на https://skyprotect.bg/product-category/%d0%bc%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%b0/.

Мрежа за оранжерийно засенчване

Успешно използвана за градината в градини и оранжерии:

Материалът предотвратява появата на слънчеви изгаряния върху растенията.

Той регулира микроклимата в оранжериите – не позволява помещението да се прегрява през деня, но през нощта задържа натрупаната топлина, предпазвайки растенията от нощни студове.

Можете да монтирате материала както отвън, така и отвътре в оранжерията, избирайки приемлив метод за монтаж.

При нагряване такъв материал не отделя токсични изпарения, следователно не влияе върху условията на труд на хората в оранжерията.

Засенчващата решетка не изисква специални грижи, дори при целогодишна употреба, следователно, тя не добавя работата на градинар при правилна инсталация и спазване на работните условия.

Засенчваща оградна мрежа

Друга област на приложение на материала е засенчване на огради, беседки, навеси:

Защитната мрежа с максимално засенчване е в състояние да скрие обекта, независимо дали е ограда или беседка, от любопитни очи. Това е удобно както за частно строителство, така и за големи ремонтни работи. Материалът маскира грозния вид на реставрираните обекти.

Този метод на маскиране е удобен, тъй като не пречи на естествената вентилация на обектите. Тоест боядисаната ограда изсъхва бързо и ефективно и между повърхността и тъканта не се създава микроклимат, вреден за хората.

Удобно е да използвате материала като по-евтин аналог на покрива, когато създавате карпорт.

Засенчваща решетка за легла

Основната област на приложение на материалите за изкуствено създаване на сянка са откритите градини и оранжериите. На леглата сенчестата решетка за растенията изпълнява редица функции, които са най-полезни за собственика;

Създава равномерно осветление на всички насаждения. Този ефект се постига благодарение на свойствата на разсейване на материала. Всички храсти под материала ще получат еднакво количество слънчева светлина и ще узреят равномерно.

Засенчващата решетка за домати и краставици е в състояние да ускори и удължи даването на плодове. Учените са доказали, че при такъв материал производителността се увеличава с около 10%.

Покриващият материал насърчава равномерното изпаряване на влагата, което намалява честотата на необходимото поливане и риска от поява на мухъл и други гъбични заболявания.

Отворените насаждения под тъканта са защитени от птици, големи вредни насекоми. Някои модели гарантират защита срещу неблагоприятни атмосферни валежи.

Най-популярни