Защо ни е необходима качествена каска за мотор?

Защо ни е необходима качествена каска за мотор?

Ако сте запалени мотористи и обичате бързите скорости, то със сигурност ще се съгласите, че красивата екипировка е важно нещо за всеки моторист. Всеки уважаващ себе си фен на моторите иска да има красива по дизайн мото екипировка, която да подхожда на мотора му.

Но не бива да подценяваме важността на каската.  Не е хубаво да се пестят средства при избора на каска за мотор. Някои хора смятат, че каските са прекалено скъпи и неудобни. Вярно е, че цените на марковите висок клас каски са високи. Инвестицията в добра каска никога не е излишна. Обаче не е задължително винаги да инвестираме маса пари в качествена каска. Каските среден ценови клас или тези от разпродажба  също биха ни осигурили прилична защита. Важното в случая е да не караме никога без никаква каска, дори и да става въпрос за две пресечки.  Дори при ниска скорост може да ни се случи инцидент.  Винаги можем да си вземем нова и по-красива каска, ако старата ни е повредена или вече не ни харесва. Все пак не можем да си вземем нов мозък, нали? Безопасността ни по време на пътуване трябва да бъде на първо място. Затова е добре да помислим за качеството на каската ни.

Каската за мотор не само предпазва главата ни от при сблъсък, но и ни предпазва от всички капризи на времето: вятър, дъжд, студ, силно слънце, някои каски са изработени със специални охладителни системи, които помагат на потта да се изпарява бързо и да се поддържа хладна температура в каската.

Каската ни трябва да има сертификат и да отговаря на стандарт за качество, като например DOT стандарта известен като Federal Motor Vehicle Safety Standard. Избирайте каска в различни цветове, по този начин ще бъдете по-забележими на пътя, което е в един плюс за вашата безопасност.

 Преди да предприемем покупка на каска е важно да знаем точно размера на главата си. Много е важно каската ни плътно да прилепва към главата ни, това има ключово значение за нашата безопасност. Когато поставим каската на главата си, тя не трябва да е хлабава, не трябва да има луфт между каската и главата ви. Каската не трябва да се сваля лесно, но и да не е прекалено тясна и да стяга главата. След удар каската задължително трябва да се подмени с нова, тъй като вече си е изиграла защитната роля и при повторно носене вече няма да осигурява необходимата защита.

Благодарение на непрекъснатия технологичен прогрес и проучвания,  каските са с все по-добри функции и дизайн. След като вече сте избрали удобна каска, която е достатъчно безопасна, идва ред да се спрете на дизайн. Определете точно за какъв тип каране ви трябва каска и какъв е вашият мотор, дали ще правите спортно-туристическо каране, мотокрос, или ще карате на писта. Можете да се сдобиете с маркова каска на разумна цена, ако изберете от богатата гама мото каски от  Motoekip . Този онлайн магазин ви предлага маркови каски, които  биват различни видове: Full-face, отварящи се, мотокрос и за скутери. Те са изработени от висококачествени материали и имат на ECE 2205 Сертификат.

При избор на каска е добре също да прецените при какви метеорологични условия ще карате мотора. Желателно е да изберем каска, която е с достатъчно отвори, които да осигуряват добра вентилационна система. Не е препоръчително да подменяме частите на каската с други.

Мото каската е добре правилно да се съхранява при сухи и хладни условия, да не се подлага на удари и изпускане от високо. Почистването на каската е също важна част от поддръжката на каската. Употребата на агресивни почистващи средства, може да намали значително защитата на каската, затова е добре да се използва сапун и вода и мек плат.

Най-популярни