Безопасността на пътя е № 1

Безопасността на пътя е № 1

Не може да се отрече, че карането на мотоциклет е изключително вълнуващо изживяване, но също така не може да се отрече, и че мотоциклетната езда е доста по-опасна от шофирането на автомобил.

Правилата за безопасност на пътя, които важат за автомобилистите важат и за мотористите, но за любителите на двуколесните возила има и допълнителни правила за безопасност, които често се подценяват било от незнание, било от неопитност и тъкмо те водят до тежки инциденти.

Как да карате мотор безопасно?

За да открием отговорите на този въпрос, попитахме нашите приятели от Linson Moto, които ни споделиха следното…

Не подценявайте мото екипировката

Наистина, да карате мотора си по тениска и дънки и без каска изглежда страшно секси, но да изглеждате секси в никакъв случай не бива да ви е основен приоритет, когато се качите на мотора. Защото в случай на инцидент единствено мото екипировката може да ви спаси. Затова и първото нещо, което трябва да направите, след като си купите мотор е да се снабдите с каска, мото яке, панталони, ръкавици и ботуши и никога, ама никога да не сядате на железния си кон, без да сте се екипирали така, както трябва.

Винаги проверявайте мотора преди път

Проверката на мотора често се подценява от мотористите, а тя е изключително важна за безопасността ви на пътя. Не си позволявайте да пренебрегвате или подценявате състоянието на гумите, акумулатора, спирачките, светлините и огледалата.

Не правете резки или недобре обмислени маневри на пътя

Когато сте в натоварен трафик или в задръстване предвижването на две колела е много по-бързо, но много внимавайте с маневрите, които правите. Имайте предвид, че автомобилистите пред вас или зад вас могат и да не ви видят, а при евентуален сблъсък ще пострадате вие, не човекът зад волана на автомобила. Затова, ако решите да предприемате някакви маневри, винаги давайте предупредителни сигнали, оставяйте достатъчно място между превозните средства пред вас и зад вас, за да имате достатъчно пространство и време, за да реагирате, ако се наложи.

Избягвайте да карате мотора, ако времето е лошо

Преди да излезете на пътя с мотора, проверете какво е времето. Ако се очаква дъжд, сняг или поледица, по-добре оставете мотоциклета в гаража и оставете разходка на друг път. Защо? Когато вали, пътят става доста хлъзгав, а ако сте по-неопитни ездачи можете да изгубите управление на мотора. Освен това, при силен дъжд зрителното ви поле се компрометира, тъй като нямате чистачки и може да не можете да прецените правилно безопасното разстояние между вас и автомобила пред вас или зад вас.

Не надценявайте уменията и възможностите си

Ако сте опитни мотористи, тогава сте напълно наясно какви са уменията ви, но ако сте по-неопитни, най-вероятно ви се иска да се качите на най-мощния мотор и да преминете през най-тежките терени. От Linson Moto съветват никога да не го правите, тъй като това е най-често срещаната грешка на неопитните мотористи и тя най-често води до инциденти. Затова, преценете добре възможностите си и ако сте неопитни, не се опитвайте да управлявате прекалено мощен мотор и не карайте по непознати маршрути.

По време на езда се фокусирайте единствено се върху пътя

Яхнете ли мотора, не си позволявайте да мислите за нещо друго, а останете съсредоточени единствено върху пътя и обстановката около вас. Не карайте мотоциклет, когато се пили, уморени или ядосани!

Най-популярни