Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cypah/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cypah/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cypah/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Ефективни начини да се отървем от болката в гърба

Ефективни начини да се отървем от болката в гърба

Ефективни начини да се отървем от болката в гърба

 

Дейностите , които извършваме през ежедневието си вредни за здравето на нашия гръбнак. Дългото седене пред компютъра или телевизора, вдигането на тежки предмети или неправилната стойка поставят гръбнака ни под риск и увеличават риска от поява на по сериозни гръбначни проблеми. Гръбначните болки в кръста и гърба са често срещан проблем, който измъчва по-голямата част от населението.

Подобни проблеми могат да окажат сериозно влияние върху качеството на нашия живот. Не е добре сами да си поставяме диагноза. Появата на болка в гърба не трябва да бъде подценявана, а трябва навреме да се обърнете към специалист ортопед или физиотерапевт за консултация, за да разберем дали имаме сериозен проблем или няма за какво да се тревожим. Така шансовете да се възстановите и да водите отново пълноценен начин на живот са по-големи. Няма обаче един единствен чудодеен начин или съставка, която да ни избави от болките. За щастие има няколко неща, чрез които можем сами да предотвратим негативните ефекти от ежедневните ни активности.

Ето няколко ефективни начина как да облекчим болката в гърба и кръста по начин, който не крие рискове и прием на лекарства:

 

Да заемаме правилна стойка

Не забравяйте да следите за стойката си докато вървите или седите. Избягвайте да се прегърбвате или навеждате много напред, тъй като това създава натиск върху дисковете, ставите и мускулите. Изправената поза предотвратява риска от поява на болка в гърба и кръста. Ако работата ви включва основно вдигане на тежки предмети, то задължително при повдигане заемайте правилна стойка без да се прегърбвате и дръжте гърба си максимално изправен.

 

Да се движим повече

Умереното и редовно движение може да облекчи дискомфорта в гръбначния стълб. Физическите упражнения оказват доказано добър ефект върху гръбнака. Те увеличават циркулацията на дисковете и ставите, правят гръбнака гъвкав, укрепват основните мускули на гърба, кръста и корема, които от своя страна играят важна роля в поддръжката на гръбнака. Попитайте опитен физиотерапевт за специални упражнения, които са подходящи за вашия проблем. Спортове като колоездене, йога, плуване оказват добро влияние върху гръбнака.

 

Да ядем храни за здрав гръбнак

Може да звучи изненадващо, но всъщност чрез помощта на някои храни можем да подобрим здравето на костите си и основно гръбнака.  Червеният портокал например е полезен за здравето на гърба, тъй като спомага за синтеза на колаген и неговата консумация доставя 120% от необходимата доза за костите.

Други в списъка от храни, полезни за гърба са сардините, които са богати на омега-3 мастни киселини, калций, фосфор и витамин D, необходими за здрави кости. Различните ядки също съдържат омега-3 мастни киселини, витамин B6, калий, магнезий, калций. Спанакът пък съдържа витамин К, който е също полезен за здрави кости, също магнезий, калций, желязо, витамин С. Витамин К също се съдържа в сушените сливи.

 

Да не разчитаме само на мехлеми

В момента можем да получим много информация за различни лечебни средства. Има безброй реклами на лечебни балсами и  обезболяващи препарати, но част от тях могат да бъдат подвеждащи. Някои от тях наистина облекчават болката, но ефектът е само временен. Различните мехлеми са добър избор за намаляване на болката, но за пълен ефект е добре да предприемете други мерки.

 

Да отслабнем 

Ако имате излишни килограми и ви боли гърба, то ако свалите килограми, това  определено ще повлияе на състоянието на гърба ви.

 

Да спрем да пушим

Проучвания показват, че тютюнопушенето има пряка връзка с по-висок риск от развитие на остеопороза в по-късна възраст, както и  намалява абсорбирането на калций от костите.

 

Да изпробваме нови лечебни методи

При силна болка използвайте еластични ортопедични колани, корсети, коригираща облегалка, анатомични обувки. Всички тези неща, които изброихме поддържат естествената форма S  на гръбнака. Друг ефективен метод за справяне с болката са инверсните лежанки от LejankiBG. Те са помогнали на милиони хора да се отърват от болките си в гърба. С тяхна помощ човек може да се преобръща с главата надолу по безопасен начин и да контролира ъгъла на обръщане. Висенето с главата надолу само за 5-7 мин. доказано премахва източника на болка в гърба. Употребата на инверсни лежанки намалява риска от поява на дископатия, стеноза, дискова херния, релаксира и заздравява мускулите и обновява дисковете.

 

Да отидем на масаж

Лечебният масаж, направен от професионалист или физиотерапията не само подобряват кръвообращението, но и могат значително да облекчат болките в гърба и чувството за умора и напрежение. Добра идея е масажът да се съчетае с ароматна сауна или парна баня. Ако болките са сериозни, тогава е препоръчително да се съветвате с лекар за някакви по-специални процедури.

Най-популярни