Фитнесът е нужен и в наши дни

Фитнесът е нужен и в наши дни

Фитнесът не трябва да се счита за прищявка, а по-скоро той е неоходимост в нашето забързано еждневие, в което често повечето от нас пренебрегват здравето си. Колкото и да го пренебрегваме обаче, рано или късно тялото ни показва как се чувства вътрешно и външно.

Спортуването и в частност фитнес упражненията са перфектен начин да подобрим както здравето си, така и външния си вид. Противно на общото мнение, постигането на здраво и красиво тяло не е чак толкова трудно.  Изпълнявани както трябва, фитнес упражненията имат повече предимства, отколкото недостатъци.

Единственото, което е необходимо да правим, е да се стараем да спортуваме редовно и да се храним с повече натурални продукти. Препоръчва се средно поне 2 пъти в седмицата силови тренировки, които включват упражнения със свободни тежести и машини.  3-4 пъти в седмицата се счита за оптимална честота за постигане на изваяно тяло, но и по-рядкото ходене в залата, също ще ни донесе положителен ефект.

Средно се препоръчват 150 мин. аеробна активност  на седмица със средна интензивност или 75мин. аеробна активност с висока интензивност на седмица. С постоянство и търпение можем да е сдобием с хубаво тяло и пълноценно здраве, както и добър тонус и настроение.

 

Ползи от фитнеса

Знаем добре,че редовните физичеки упражнения се отразяват положително върху здравето. Спортът носи не само физиологически, но и психологически ползи. Фитнесът може дори да окаже превантивен ефект срещу някои по-сериозни заболявания като например сърдечен удар,високо кръвно налягане, метаболитен синдром, диабет тип 2, дори ракови заболявания. Той спомага за предотратяването на ставни и костни забоявания, от които артрит.

 

Фитнесът също има благопрятен ефект върху психологически състояния като депресия, тревожност. Не е задължително обаче да прекарваме часове във фитнеса всеки ден, за да се възползваме от неговите ползи.

Нека разгледаме и някои от  главните ползи на фитнеса:

Контрол над теглото

Диетите и хапчетата за отслабване може и да оказват положителен ефект, но нищо друго не помага така  за конрола на килограмите, както физическата активност. Спортуването е един страхотен начин да поддържаме оптимално здравословно тегло без да се подлагаме на определени строги диети и гладуване.

В зависимост от вашите цели, с помощта на фитнес уражнения можете да увеличите своето тегло чрез натрупване на мускулна маса или да го намалите.

Мускулна сила и издръжливост

Безспорно фитнес упражненията спомагат за укрепване на мускулатурата и подобряват физическата издръжливост, което от своя страна ни прави по-малко уязвими срещу заболявания.

Спортът оказва положително влияние върху костите, особено когато е съчетано с правилен хранителен режим, които да ни осигурява необходимите за организма полезни хранителни вещества.

Повече жизнен тонус и позитивна енергия

Повече жизнен тонус и позитивна енергия

Ходенето на фитнес може да ни накара да се чувстваме по енергични в ежедневието.  Фитнес упражненията подобряват настроението без значение от интензивността на тренировките.

Доказано е, че спортуването стимулира някои химични реакции  в мозъка, в резултат на които се усещаме по-спокойни и щастливи. Спортът стимулира производството на ендорфини, което е една супер причина да го изберем като начин за борба със стреса и напрежението.

По-добър сън

Доказано е, че спортуването спомага за постигането на по-дълбок и пълноценен сън. Условието е , да избягваме тренировката ни да бъде точно преди часа, в който си лягаме, тъй като ефектът ще бъде обратен – ще се чувстваме по-скоро бодри и няма да можем да заспим веднага.

Най-популярни