Как можем да укрепим имунитета си без лекарства?

Как можем да укрепим имунитета си без лекарства?

Усещате, че се разболявате лесно, нямате енергия и сте стресирани? Това може да са  признаци за отслабен имунитет. Със застудяването идва и по-големият риск от поява на настинка и грип. Необходимо е да вземем мерки навреме и да подпомогнем имунната си система.

Имунната система  е мрежа от органи, клетки и протеини, които защитават организма ни от бактерии, вируси, паразити и  чужди вещества. Нейната задача е да разпознае и премахне всички тези нашественици и да се пребори и със собствените клетки на тялото, които са се изменили вследствие на вирусите.

Тялото постоянно произвежда имунни клетки. Всички органи се обединяват в борбата с тези токсини.  Затова е важно да ги поддържаме в отлично здраве. В ежедневието си често забравяме да правим някои неща, които помагат на тялото ни да си изгради здрав имунитет.

Има няколко много лесни начина да защитим организма си от болести и да си осигурим пълноценно здраве:

Да ядем истинска храна

На пазара има разнообразие от таблетки и витамини, които са примамлив начин за поддържане на оптимално здраве в ежедневието. Но главното тук е, че те са просто „добавки“ към храненето, а не негови заместители.  За да постигнем максимален ефект трябва да приемаме богата на полезни вещества храна като сезонни плодове и зеленчуци, яйца, месо, риба, млечни продукти, зърнени храни. Здравословното и богато на ценни вещества меню е гаранция за стабилна имунна система. Колкото по-разнообразно се храним, толкова по-добре, тъй като ще успеем да си набавим всички ценни вещества за организма.

Да ядем цитруси

Ако искаме да имаме силен имунитет, трябва да ядем ежедневно цитруси като лимони, грейпфрути, портокали, мандарини, богати на витамин С. Тъй като нашето тяло не произвежда витамин С, ние трябва да си набавяме дневната дажба от други източници. Витамин С увеличава производството на бели кръвни клетки, които са ключ към борбата с инфекциите. Цитрусите увеличават също и производството на фагоцити – клетки, които унищожават чуждите агенти в тялото.

Да ядем храни с доказани противовирусни свойства

Възползвайте се от лечебните свойства на меда и пчелните продукти. Той съдържа 22 от необходимите за човешкия организъм 24 микроелемента. В него има ценни микроелементи и минерални вещества, желязо, калий, натрий, калций, фосфор, йод, магнезий, сяра. Той има доказано противовирусно и бактерицидно действие, което възпрепятства развитието на бактериите 

Друга топ храна, която трябва да присъства в менюто ви е джинджифилът. Богат е на желязо, мед, магнезий, манган, калий. Той стана много популярен с полезното си действие при отслабване, но също така действа укрепващо на имунитета.

Още една супер храна за имунитета е чесънът. Той има доказани антимикробни и антитуморни свойства. Тъй съдържа алицин- вещество богато на органична сяра, което  придава лютивия вкус и силния мирис  на този зеленчук.  Да не забравим и българското кисело мляко, което е богато на пробиотици, незаменими в борбата с вирусите в тялото. Изследвания показват, че консумацията на ферментирали млечни продукти, богати на пробиотици, намалява риска от респираторни инфекции при деца и възрастни. 

Да си мием ръцете редовно

Въпреки че всички знаем за важността от хигиената на ръцете, има моменти когато подценяваме редовното и правилно миене на ръцете. Този навик предотвратява разпространението на инфекции и може наистина да намали риска от настинка и грип. Използвайте обикновен сапун и вода или дезинфектант за ръце.

Да се възползваме от медицината Аюрведа

Аюрведа представлява древна индийска медицина, която включва лечебни терапии и масажи с натурални лечебни продукти и билкови масла, които имат доказан благоприятен ефект върху голям списък от здравословни проблеми, в това число и нисък имунитет. Можем да си направим Аюрведа терапия например в Ayurveda Sofia. Това е клиника, в която си провеждат медицински консултации и автентично лечение с Аюрведа медицина.

Да спим пълноценно

Недостигът на сън увеличава нивата на кортизол в организма. Когато хронично си недоспиваме, постоянно високото ниво на кортизол отслабва имунната ни защита. Доказана е връзката между недоспиването и честото боледуване. За здрав имунитет се препоръчват 7-9 часа сън.

Да излезем на слънце

Слънчевите лъчи стимулират производството на витамин D в кожата и увеличават белите кръвни телца (лимфоцити), важни за здрав имунитет. Когато нивата на витамин D са ниски, рискът от респираторни инфекции и заболявания  се увеличава. През лятото 10-15 минути дават необходимата доза за кожата от витамин D.

Най-популярни