Какви добавки трябва да приемам всеки ден?

Какви добавки трябва да приемам всеки ден?


Трябва да проверите % дневна стойност на витамини, минерали и хранителни вещества, преди да вземете каквито и да било натурални хранителни добавки. Важно е да спазвате горната граница, защото твърде много от определена добавка може да бъде вредно за тялото. Вижте нашето ръководство за витамини, минерали и билки. Обсъждаме също значението на калция.

Витамини

Изборът кои витамини и добавки да приемате всеки ден може да бъде предизвикателство. Етикетите върху добавките могат да направят впечатление за чудни твърдения, а инфлуенсърите в Instagram могат да ви продадат най-новата мания. Важно е преди да закупите дадена добавка, да се консултирате с лекар дали имате нужда от тях и в какви дозировки. Добре е да се объне внимнание и то каква марка се купува и дали са качествени.

Минерали

Някои хора може да имат въпроси относно това колко добавки с витамини и минерали трябва да приемат всеки ден. Трябва да говорите с вашия лекар, за да разберете кои добавки са безопасни за приемане. Количеството на тези добавки трябва да е достатъчно малко, за да може тялото ви да абсорбира и да бъде полезно за вашето здраве. Ако вземете твърде много от добавката, това може да причини токсичност.

Калций

Когато започвате режим на калциева добавка, важно е да започнете с ниска доза и да я увеличавате постепенно. Това е особено важно за тези, които приемат определени лекарства или други лекарства, които влияят на усвояването на калций. Поради това е важно да говорите с вашия личен лекар, преди да започнете режим на добавка с калций. В допълнение към приема на правилното количество калций всеки ден, трябва да приемате и витамин D, който подпомага усвояването на калций. Можете да получите витамин D от слънчева светлина или да бъде вземан доопълнително.

Желязо

Добавките с желязо са удобен начин да увеличите приема на този важен минерал. Повечето от тези добавки се предлагат в аптеките и не изискват рецепта. Те се предлагат в различни размери и железни соли и имат различни режими на дозиране. Възможно е някои от тях да причинят нежелани реакции по-малко от други.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е важен витамин В, който е от съществено значение за развитието на човек. Необходим е за бързото делене на клетките и образуването на органи/тъкани. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до дефекти на невралната тръба в развиващото се бебе, например. Ето защо е от съществено значение да се консумират добавки с фолиева киселина всеки ден, особено за майки през първите няколко месеца от бременността. Приемът на фолиева киселина намалява и риска от инсулт и някои форми на рак.

Магнезий

Магнезият е основен минерал, който играе редица важни роли в тялото. Помага за поддържане на нормално кръвно налягане и мускулна функция, помага за понижаване на нивата на кръвната захар и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Той също така помага за увеличаване на костната плътност и предотвратява загубата на костна маса, което е особено полезно за жени в постменопауза, изложени на риск от остеопороза. Освен това магнезият помага за стабилизиране на настроението и понижава нивата на стрес.

Най-популярни