Какво е важно да знаете при избора на кухненска мивка?

Какво е важно да знаете при избора на кухненска мивка?

Предстои Ви да обзаведете Вашата кухня – това е чудесно! За съжаление ентусиазмът на мнозина бързо се изпарява, когато трябва да изберат подходящата кухненска мивка. Предлаганите на пазара модели са толкова много и разнообразни, че е трудно да вземете решение. За да сте сигурни, че ще изберете мивка за кухнята, която е практична, отговаря на нуждите на Вашето домакинство и се вписва отлично в обзавеждането на дома Ви, то е нужно предварително да си отговорите на някои важни въпроси. 

За да не се лутате из магазините и да спестите ценно време, финанси и не на последно място – излишни нерви, ето някои от важните неща, които трябва да решите предварително, преди да се впуснете в купуване на мивка за кухнята. 

Изберете подходящия материал 

В онлайн сайтовете, както и във физическите магазини ще откриете богата гама от мивки направени от различни материали. Всеки от тях има своите предимствата и недостатъци, а на какъв точно материал ще заложите, зависи най-вече от вашите лични предпочитания и изисквания. 

Една от сравнително популярните опции на пазара са иноксовите мивки. Причината да са предпочитани от много домакинства е бюджетната им цена. Тя обаче върви с недостатъци като това, че са доста шумни, също така при тях лесно се натрупват петна и варовик. Визията им доста семпла, но определено не бихме могли да я наречен стилна и изискана. 

Ако търсите модел, който да ви осигури наистина стилна визия, композитните кухненски мивки са отличен избор. Те до голяма степен наподобявам мивките от естествен камък, но са по-бюджетни, по-леки и по-лесни за монтиране. В допълнение, композитните мивки са много устойчиви както на петна, така и на надрасквания, удар, топлина и т.н. Това ви гарантира дълъг срок на използване и ги превръща в практична инвестиция за кухнята. 

Формата и размерите 

След като сте се насочили към определен материал, друго важно нещо е изборът на подходящата форма и размери. Ако просто подменяте кухненската мивка, тогава ще се наложи да се съобразите с размерите и формата на старата. 

Ако обаче изграждате кухненското обзавеждане от нулата, имате повече свобода за действие. Тук е важно да прецените дали често ще я използвате – миете ли съдове на ръка и готвите ли често вкъщи? Ако отговорът на тези въпроси е “Да”, вероятно ще е по-добре да се насочите към по-голяма мивка, с по-дълбоко корито. В случай, че не сте от хората, които планират да се застояват около кухненската мивка, може да заложите на по-компактни размери и да обърнете повече внимание на визията. 

Не пропускайте малките детайли 

Последно, но не и по-значение, погрижете се и за дребните детайли, като например изборът на смесители и сифони за кухненски мивки. Именно тези малки детайли ще направят визията завършена и ще Ви гарантират, че можете спокойно да използвате кухненската мивка. 

Не забравяйте да проучите и как стоят нещата с поръчката и времето за доставка – това е много важно, ако искате да завършите ремонта си в по-кратки срокове. Също така, направете проучване относно монтажа, за да сте сигурни дали може да се справите сами, или ще имате нужда от професионалист. 

Най-популярни